Mikroplar oksijen bulamadıklarında nefes alma işini elektron alıp verme biçimine dönüştürüyor.

İnsan midesinde, madenlerin dibinde ve hatta okyanusların altında bu işi yapıyorlar.

Mikroplar ne yapabiliyor?

* Ralstonia metalliduran adlı mikrop toz halindeki altını birleştirerek katı hale getiriyor. Yani bu bakteri, gerçek bir “maden işçisi!”
* Almanya’da geliştirilen bir sakız, yoğurtta bulunan l. anti-caries isimli bir bakteri içeriyor. Bu bakteri diş çürümelerine yol açan strepptococcus mutans mikrobunun birikmesini engelliyor.
* Rusya’da kimyasal saldırı ya da sızıntılara karşı pseudomonas putida bakterisiyle bir savunma yöntemi üzerinde çalışılıyor…
* Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, HIV virüsüyle kanser hücrelerini yok etmeyi başardı!
* Rhodoferax Ferrireducens bakterisinden yapılan biyo-piller ile bir kase şeker kullanılarak 60 watt’lık bir ampülün 17 saat boyunca yakılabildiği test edildi.
* Pseudomonas putida isimli bir bakteriyse mayınların yerini gösteriyor.
* Bakterilerin DNA’larına yüklenen bir programla birbirleriyle iletişim kurmaları da sağladı. Amaç milyarlarca bakteriyi tek merkezden, bilgisayar mantığıyla yönetmek ve görevlendirmek.

Bakteriler kimyasal silahlara karşı da kullanılıyor. Kimyasal silahlara mikrobik çözüm üretmek üzerine çalışan Rusya Bilimler Akademisi’nden Dr. Inna Ermako, genellikle yakma ve ziftle kapatma yöntemlerinin uygulandığını belirterek, bunların hem pahalı hem de çevreye zararlı olduğunu ifade ediyor. Pseudomonas putida bakterisinin ise çevreye zarar vermeden ucuz bir yöntemle bu işlemi gerçekleştirebileceğini vurgulayan Ermakova, özellikle hardal gazı üzerinde çalışmış. Solunması halinde solunum sistemini deforme eden ve ciltte ağır tahrişe yol açan bu gaz ilk kez Birinci Dünya Savaşı’nda kullanıldı.

Dünyanın en güçlü yapıştırıcısı da yine bakteriden yapılıyor. Caulobacter crescentus bakterisi bir bozuk paranın üzerine üst üste dizilmiş dört otomobili dengede tutacak kadar güçlü! Yani kertenkeledir, midyedir derken bilimadamlarının bulduğu en güçlü yapışkan bir bakteri oldu. Providence Brown Üniversitesi’nde keşfedilen ve ıslak yerlerde bulunan bu bakterinin, özellikle tıbbi amaçla kullanılması düşünülüyor.

YAKIT PİLLERİNİ ÇALIŞTIRMAKTA KULLANILACAK

Bilim adamları bu mikropları kullanarak yakıt pillerini çalıştırmakta ve lağım sularını arıtmada kullanmaya çalışıyor

Elektrik üretebilen bakteriler, hücreleri içinde elektron meydana getiriyor ve yüzey proteinleri üzerinden hücre dışı elektron iletimi (EET) denen bir mekanizma ile bu elektronları iletiyor.
Diğer tekniklerde ise hücrenin parçalanıp proteinlerin saflaştırılması gerekiyor. Bu çalışmada, daha hızlı ve daha az zarar verici bir yöntem kullanılmakta.