KKTC eski Çevre Bakanı Asım Vehbi, ülkede bir kısır döngü yaşandığını ve buna bağlı olarak da herşeyin iç içe girdiğini dile getirdi.


Yasamanın denetlemeyi, yürütmenin de uzman kişilere teslim edilmesini, yargının da iç içe girdiği sistemden ayrılarak görevini rahatlıkla yapabilmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. KKTC’de Seçim ve Partiler yasasını kapsayan mevcut sistemden başlayarak, ödül, ceza sistemi ile çalışan ve çalışmayanı ayırmak suretiyle yeniden yapılnama gerektiğine vurgu yapan Asım Vehbi,


Elektrik zammının kabul edilemez olduğunu, Yürütme Yasama ve Yargının  iç içe girdiğini, yeni bir sistem ile hepsinin görevlerini ayırarak çalışmalarını düzgün bir sistem içinde sağlamak gerektiğine vurgu yaptı.





SAĞLIKTA İNSANIMIZA FAYDALI OLACAĞIZ

KKTC eski Çevre Bakanı Asım Vehbi, Serhat İncirli’nin, Kıbrıs TV’de hazırlayıp sunduğu sabah programında yaptığı açıklamada,  Girne Amerikan Üniversitesi olarak bugün ülkenin en büyük üniversitelerinden birisiyiz. Eğitim konusunda öğrencilerimize sunduğumuz kaliteli eğitimin yanısıra eğitime yönelik yatırımlarımız da devam ediyor. Eğitimin yanısıra insanımıza sağlıkta da hizmet vermek için Türkiye’nin değerli hastanelerinden birisi ile anlaştık. Pek yakında kaliteli sağlık hizmetini insanımıza da sunmaya başlayacağız dedi.


SU GELECEK AMA NERDE KULLANILACAĞINA DAİR  

 Asım Vehbi açıklamasına şöyle devam etti. ‘ Ülkede herşey iç içe girmiş durumda. Çevre Bakanlığı yaptım ve masanın öteki tarafında da oldum. Biri gelir şunu yapalım der. Ama şu işim de var onu halledelim der. Yani kendine yontar. Su gelecek Elektrik de getirilecek deniyor. Ben bazı ilgili ve yetkili arkadaşlara sordum ve gelen su ile Mesarya’da veya Güzelyurt Ovasında ne yapılacak? Hangi ürünler yetiştirilecek ve buralara hangi miktarda su verilecek? Gelen suyun ne kadarı evlere dağıtılacak. Hayvancı, üretici bu suyun ne kadarından faydalanabilecek dedim. Kimseden bu konuda doyurucu bir cevap alamadım. Su geliyor. Ne programladı dedim cevap alamadık.



TOPRAĞIN ALTINA AKÜFERLERE VERİLECEK

Su geliyor bir plan ve proje yok. Ama sanırım yöneticiler pratik bir çözüme imza atıp gelen suyu Aküferlere verecekler. Yani toprağın altına gömecekler. Bu suyu Güzelyurt aküferlerine vereceğiz ve toprağın altına gömeceğiz. Kısacası bu konudaki ev ödevini yapmadık. Halbuki toprağa gömülmesi yerine,  oturup konuşulmalı ve bir plan ile proje dahilinde ürettiklerimizi satmanın yolları aranmalı ve bunun kavgası verilmelidir.


HALK OLARAK ŞİKAYET EDERİZ AMA SORMAYIZ

Biz halk olarak şikayet ederiz ama halk olarak bunu da sormamız gerekir. Alternatif politika ortaya konmalı. Uyuşturulmuş bir sistem ve Kısır Döngü içerisinde dönüyoruz. Sistemi sallayıp kökünden değiştirmeliyiz. 50 Meclis Üyesi var. Bu sistemi sallayıp kökünden değişteremezsek 100 sene daha bu böyle gider. Bekleriz babamızın şirketi bize para versin. Çalışanda bir çalışmayanda bir. Hep birlikte bu sistem içindeyiz.


 ZAM KABUL EDİLİR GİBİ DEĞİL

Elektrik zamı kabul edilir gibi değil. Özellikle halkın ve ödeyen kesimin üstüne bir yük daha bindirildi. Zamdan sonra çatlak olacak, ekonomik nedenlerden dolayı sıkıntıda olanlar ödeyemeyecek  ve kaçak sayısı artacak. İnsanlar teknolojiyi kullanır. Elektrik sıkıntısı ve kesintisi olunca tabiki jenaröterler devreye girecek. Birde ses kirliliği yaratır diyerek jenaretörler ile el atarsanız bu da olmaz.



KIBRIS SORUNUNA ENDEKSLENMELİYİZ

Kıbrıs’ta öözüm için oturup konuşmak gereklidir. Öncelikle çok ciddi bir reforma ihtiyaç var.  Kıbrıs sorununa endekslemeliyiz. Hayalim Kıbrıs sorunun adilane birşekilde çözülmesidir. Devam eden Mal tazmin komisyonu var ve belli başlı sıkıntılar bu surette aşılacak. Kıbrıs konusu önemlidir. Politik birçok sıkıntı yaşanıyor. Futbolda Üniversitelerde, Turizm’de sıkıntı yaşanıyor. Bazı insanlar seyahat edemiyor. Kendi iç düzenimizi kurabiliriz.  Ada’nın Kuzeyinde istatistikleri bilgiler ve iyi bir planlama ile Üniversiteleri 60 bin öğrenciden 100 bine çıkartabiliriz. Bunun için iyi planlama gerekir.




ADALET VE GÜVEN TEKRAR TESİS EDİLMELİ

Seçim ve Partiler Yasası ve mevcut sistemden başlayarak ödül ceza sistemi ile çalışan çalışmayanı ayırmak gerek, Yürütme, Yasama Yargı iç içe girmiş durumda. Yasamada denetlemeyi, Yürütmede de uzman kişiler ile adalet ve güveni tekrar tesis etmeliyiz. Yasama devreye girmeli. Kişilere de, sistemede insanlarımızın güveni yok. Örneğin elektrikte adam ödemeyecek ama onun elektriği kesilmeyecek, Asım ödediği için onun elektriği kesilecek. İşte bu adaletli olmaz  Kişilerden çok önemli olan sistemdir. Doğru kişiler ile o sistem zaman içinde işler. Bunu halkın istemesi de gerek. Önümüze çıkan adayları yine seçecekse çok da bağırmamıza gerek yok’



TURİZM KÜÇÜK KÜÇÜK BÜYÜYOR

Turizm küçük küçük büyüyor. Bu büyüme uçak bağlantılı da değil. Su geliyor. Tarım ve Hayvan ürünlerinde ithalatı kısalım. Kendi içimizi düzeltelim. Alışkanlıkları bozalım ve şikayetten vazgeçelim. Çözüm olursa bukez şikayetimizi Rum tarafına mı yapacağız..Sistemin değişmesi için elinizin güçlü olması gerek açıklamasında bulunan Asım Vehbi, pirili bahçemizin içi doğru ve düzgün olmalı. Orada adalet güveni sağlayalım. Bu yapı ile sürdürülebilir bir anlaşmayı da sürdüremeyiz. Yoksa Rum ile yapılan anlaşma sürdürülebilir olmalı. Ada’nın geçmişne bakın. En uzun anlaşma 3 yıl sürdü. Ekonomik ve kamu sıkıntısı düzeltilmese bizi Rum yem yapar. İlacı içeceyiz yan etkilerini de gidereceğiz ki ona göre iyileşelim. Şu an derede boğuluyoruz dedi..





KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER