GAÜ’DE ÇEVRE-DOĞA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ KURULDU.

MERKEZİN ONURSAL BAŞKANI KURUCU REKTÖR VE YÖNETİCİLER KURULU BAŞKANI SERHAT AKPINAR,

BAŞKANI İSE GAÜ CEO’SU VE YÖNETİCİLER KURULU BAŞKAN YARDIMCISI YRD. DOÇ. DR. ASIM VEHBİ OLDU.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ), Yeşilırmak yangın felaketinin ardından  2013-2014 akademik yılını “Çevre ve Doğa Yılı” ilan etmesi ile birlikte, Üniversite bünyesinde Çevre-Doğa Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu.

 

Sürdürülebilir çevre ve doğa için önemli bir bilimsel adım olan Çevre-Doğa Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Onursal başkanlığını GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, başkanılığını GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Başkan yardımcılıklarını Doç. Dr. Zafer Ağdelen ve Erhan Özkan, koordinatörlüğünü ise Nazan Ulukök Akdal’ın yapacağı merkezin yönetim kurulunda KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan İbrahim Alkan ve Servet Sarıoğlu Nazlı’nın yanında, GAÜ küresel bilim ailesi uzman akademik kadrosundan Prof. Dr. İsmail Sıla, Doç. Dr. Tülin Bodamyalı, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Toran, Yrd. Doç. Dr. Senem Sadri, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Okaygün , Dr. Beste Çubukçuoğlu, Dr. Cemal Çalıcıoğlu ile Kpt. Efdal Safel’in yeraldığı bildirildi.  

 

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada, GAÜ bünyesinde sürdürülebilir çevre ve doğa için araştırmalar yapacak Çevre-Doğa Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin amacının ülke doğası, deniz, ve karadaki biyolojik çeşitliliğin korunması, çevre sorunları ile ilgili çeşitli alanlarda, bilimsel ve uygulamaya yönelik araştırmalar yapmak, sorunların çözümü için teknikler geliştirmek, kamu ve özel teşebbüse çevre sorunlarıyla ilgili projeler hazırlamak ya da hazırlatmak, standartlar belirlenmesine katkıda bulunmak, bilimsel raporlar üretmek, teknoloji transferi ve fizibilite raporları hazırlanması konusunda teknik destek sağlamak, okul öncesinden başlayarak gelecek kuşaklar arasında çevre bilincinin ve farkındalığının oluşturulması için eğitim, atölye çalışmaları düzenlemek, ilgili sivil toplum ve çevre örgütleri ile ortak projeleri hayata geçirmek, doğal ve organik tarımsal üretim ve besin zincirleri ile ilgili bilimsel çalışmalar yapmak olduğu bildirildi.

 

Merkezin ana çalışma alanının, KKTC’de çevre kirlenmesi, çevre uyumu, çevre değişimi, doğal çevre ve diğer çevre konularında araştırma ve uygulamaların yapılması olduğu belirtilirken, merkezin KKTC’de tarım, sağlık, hukuk, kentleşme, denizcilik, turizm ve barınma ile ilgili sorunları ekonomik, toplumsal, yasal, idari, uluslararası ilişkiler, teknoloji ve kaynak kullanımı, çevre sağlığı ve benzeri diğer konuları ele alarak çözümler üretme konusunda çalışmalar yapacağı vurgulandı.

 

“Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanımıza Ortaya Koyduğu Vizyon için  Çevre ile Bilim Adına Teşekkür Ederiz”

Merkezin kurulması ve amaçları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan GAÜ Çevre-Doğa Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım  Vehbi , Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hamit Bakırcı’ya verdiği destek ve ortaya koyduğu vizyon için teşekkür ederek şunları söyledi :

 “Bu proje Yöneticiler Kurulu Başkanımız sayın  Serhat Akpınar’ın ortaya koymuş olduğu bir fikirdir ve sonrasında GAÜ yöneticiler kurulunun almış olduğu karar ile gerçekleşmiştir.  Bu merkez, çevre ve doğaya yönelik özelde KKTC’de genelde tüm dünyada ortaya çıkan bir çok çevre problemi yakından takip edilerek üzerinde araştırma yapılmak üzere kurulmuştur. Bizlerin asıl amacı bu sorunları irdeleyerek sorunların çözümleri ile ilgili görüşlerimizi ve projelerimizi halkımız ve yetkililerle paylaşmak, eleştiri yapılması gereken yerde yapıcı eleştirileri  ortaya koymak,  yetkililer ile iş birliğinde akademik çalışmalarda bulunmak ve KKTC’nin çevre ve doğa sorunlarına katkı yapabilmektir.

Vehbi: “GAÜ olarak açıkladığımız 10 Bin Öğrenci 10 Bin Fidan Kampanyamızın 62 Bin Öğrenci 62 Bin Fidan Kampanyasına İlham Vermesinden Çevre ve Doğa Adına Gurur Duyduk”

“Geçtiğimiz aylarda meydana gelen Yeşilırmak’taki orman yangını felaketinden hemen sonra  GAÜ olarak orman dairemizin bilgisi dahilinde 10 bin öğrenci 10 bin fidan kampanyasının ilk adımlarını atmış ve bunu kamuoyuyla da paylaşmıştık.Şimdi memnuniyetle görüyoruz ki  bu proje büyüdü, bu da bize gurur verdi. İlk olarak KKTC’de 62 bin öğrenci 62 bin fidan kampanyası ardından da Türkiye’den 5 milyon öğrenci 5 milyon fidan kampanyası düzenlendi” dedi. Tabii ki bu atılan adımların tamamlanması çok önemlidir ve biz de bunun takipcisi olacağız.

KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar bakanlığı çalışanlarının yanı sıra GAÜ akademik ve idari kadrosundan da merkezimize ciddi bir ilgi ve katkı yapma isteği bizleri memnun etmiştir. Merkezimiz, ada genelinde görev almak ve katkı yapmak isteyen tüm çevre-doğa dostlarına açıktır.

Ayrıca tüm üyelerin gönüllü çevre müfettişi olarak görev yapacağı vurgulanan açıklamada, merkezin tüm üyelerinin Alo 123’den çevre ve doğaya duyarsız davrananları ihbar ederek, çevre ve doğa konusunda farkındalık ortaya koyacağı belirtildi.