Güncel

Kıbrıs’ın 42 Yıldır Kullanılmayan Hayalet Havalimanı

Issız, kaderine terkedilmiş, harabeye dönüşmüş, hayalet Lefkoşa Havalimanı, 42 yıldır adadaki iki toplum arasında BM’ye bağlı tampon bölge görevini sürdürüyor. Tek umut tarafların anlaşmasıyla tekrar inşa edilip uçuşlara açılması.

1974’teki “Barış” harekatı sırasında iki toplum arasında büyük çatışmalara sahne olan Lefkoşa Uluslararası Havalimanı, 42 yıldır gördüğü BM tampon bölge görevini enkaz haliyle hala sürdürüyor.

Kıbrıs sorununa çözüm arandığı günümüzde olumlu sonuçlar alındığı takdirde 42 yıldan beri kaderine terk edilen başkent Lefkoşa’daki havalimanı yeniden inşa edilip seferlere açılacak.

Rum lider Nikos Anastadiadis Lefkoşa’nın Türk tarafındaki Ercan Havalimanının uluslararası uçuşlara açılmasına karşı çıkıyor. Anastasiadis, Türkiye’nin limanlarının ise Rumlara açılmasını istiyor.

Anastasiadis, bu konuları Başbakan Ahmet Davutoğlu ile geçtiğimiz ay Brüksel’de biraraya geldiği sırada talep etti.

Rum medyası ise Lefkoşa Havalimanının kaderini bu sırada gündeme getirdi.

İki toplumun müzakereleri zor da olsa sürdürmesi ve geçtiğimiz günlerde Dünya Barış Gününde havalimanının içler acısı halinin medyaya gösterilmesi bir umut olarak yansıtıldı.

Havalimanından en son uçuşu, 20 Temmuz 1974’te büyük çatışmalar sürerken Kıbrıs Havayolları’na (Cyprus Airlines) bağlı Hawker-Siddeley – Trident uçağı yapmıştı.

En son uçuşta Kaptan Pilot Adamos Marneros, 9 yolcusuyla Londra – Roma – Lefkoşa seferini yapmış ve havalimanına inmişti.

O gün bugün havalimanı kaderine terk edilerek iki toplum arasında sessiz sedasız tampon bölge kimliğine bürünmüştü.

Nisan ayı başında adayı ziyaret ederek Rum Kesimi ve KKTC Cumhurbaşkanları ile görüşen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, iki toplum arasındaki müzakereleri ele almıştı.

Schultz, müzakerelerden olumlu sonuç alınacağına dair umudunu belirtmişti.

Müzakereler Schultz’un belirttiği gibi anlaşmayla son bulursa, gelecekte Lefkoşa Havalimanının kederi de belirlenecek. CNN