Kabızken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Şey

Kadınlar erkeklere oranla 3 kat daha fazla kabız oluyor. Kabızken daha fazla rahatsızlık hissetmemek için yapmamanız gerekenleri sizler için sıraladık... Alkol ya da kafein tüketmeyin Fazladan alkol ya da kafein içmek vücudunuzun sıvı seviyesini azaltır ve bağırsaklarınızın düzgünce çalışmasını yavaşlatır. Alkol tüketildiğinde idrar miktarınız artar ve vücudunuz sıvı kaybederek kabızlık oluşur. Kabızken içebileceğiniz en yararlı içecek sudur. Kadınların günde 2.5 litre su tüketilmesi öneriliyor.

Ağrı kesici almayın Düzenli olarak ağrı kesici alıyor ve kabızsanız aldığınız bu ilaçlara dikkat etmeniz gerekir. İbuprofen gibi ağrı kesiciler kabızlığa neden olabilir. Ağrı kesicilerinizi değiştirmek istiyorsanız lütfen önce doktorunuza danışın.

Çok fazla süt ürünü tüketmeyin Süt ürünleri tüketildiğinde midede şişkinliğe neden olduğu için kabızken bunlardan uzak durmanızda fayda vardır. Midemiz laktoz enzimini sindiremediği için kabızken laktozsuz ya da laktozu azaltılmış süt ürünlerini tüketmeniz önerilir.

Çok fazla miktarda kabız ilacı kullanmayın Uzun süreli kullanıldığında kabız ilaçları kalın bağırsağınızın tek başına kasılmasını zorlaştırır. Kabız ilacını doktorunuza danışmadan iki haftadan uzun bir süre boyunca kullanmayın. Düzenli olarak probiyotik ürünler tüketmek de kabız ilaçlarıyla aynı etkiyi verebilir. Bağırsak çalışmasındaki herhangi bir değişiklik daha ciddi sağlık sorunların habercisi olabilir. Kalıcı bir değişiklik fark ettiyseniz hemen doktorunuzla görüşün.

İşlenmiş gıdalar tüketmeyin Ürünlerin raf ömrünü uzatan maddeleri bağırsaklarımız parçalayamıyor. Bu da kabızlığa neden olur. Lif açısından zengin ve doğrudan toprakta yetişen ürünleri tüketmeniz önerilir. Meyveler, sebzeler, baklagiller, fındıklar, esmer pirinç, buğday ve yulaf kabızlığa iyi gelir ve önler. Ancak, lifli gıdalar bazen şişkinlik hissi ve gaz yaratır. Bu yüzden beslenmenize yavaşça eklemeniz önerilir.

Spor yapın Hareketsiz kalmak kabızlığın önemli nedenidir. Spor yaptığınızda bağırsaklarınız daha fazla çalışır ve midenize giden kan akışı azalır. Her türlü spor kabızlığa iyi gelir, yeter ki hareket etmiş olun. Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, yoga, yüzme, vs. kabızlığa iyi gelir ve metabolizmanızı artırır.

Demir ya da kalsiyum takviyesi almayın Demir ve kalsiyum takviyeleri bağırsak kasılmalarını yavaşlattığı için kabızlığa neden olur. Belirli bir eksikliğiniz yüzünden doktorunuz bu takviyeleri almanızı önerdiyse bu yan etkiyi ortadan kaldıracak veya azaltacak başka bir yöntem hakkında doktorunuza danışın.