TÜRKİYE'DE 2014'TE HALK CUMHURBAŞKANI SEÇMEK İÇİN İLK KEZ SANDIK BAŞINA GİTTİ. YEREL SEÇİMLER, MİT TIRLARININ ARANMASI, SOMA VE ERMENEK'TEKİ MADEN OCAĞI FACİALARI YILA DAMGASINI VURDU.

Türkiye'de, yeni yılın ilk ayında, İstanbul merkezli yürütülen soruşturmanın yakınları devam ederken, Adana'da, Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla MİT'e ait 3 tırın jandarma ekiplerince durdurularak aranması da gündemde geniş yer tuttu.

İstanbul merkezli soruşturmayı yürüten savcıların yetki alanları değiştirildiği, MİT tırlarında arama yaptıran özel yetkili Adana Savcısının da yetkisinin kaldırıldığı ocak ayında, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısının değiştirilmesine ilişkin hazırlanan Kanun teklifiyle ilgili tartışmalar da gündemde yer aldı.

Anayasa Mahkemesinin uzun tutukluluk nedeniyle verdiği ihlal kararının ardından, KCK davasından tutuklu BDP'li milletvekilleri cezaevlerinden tahliye edildi.

Türkiye, şubat ayında, internete ilişkin yeni düzenlemeleri içeren Kanun ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren kanunları tartıştı.

İnternete ilişkin yeni düzenlemeleri içeren kanun şubat ayında yürürlüğe girdi ancak Cumhurbaşkanı Gül tarafından TBMM'ye iletilen çekinceli bazı konularla ilgili yeniden düzenleme yapıldı.

Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davası tutuklusu eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun sağlık raporu doğrultusunda tedbiren tahliyesine karar verdi.

Seçmenlerin, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gittiği, Türkiye genelinde 194 bin 310 sandıkta oy kullanıldığı, 30 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti oyların yüzde 45,54'ünü alarak birinci parti oldu, CHP yüzde 31,04, MHP yüzde 13,65 oy aldı.

Demokratikleşme paketinin yürürlüğe girmesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, örgütlü suçlarda azami tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin, Ergenekon Davası'nda tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar vermesi mart ayında gündemde yer alan diğer konular oldu.

Nisan ayında, TİB'in, sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişimi engellemesinden 13 gün sonra Anayasa Mahkemesi yasağı kaldırdı ve Twitter hesapları açıldı.

Yüksek Mahkemenin bu kararının tartışıldığı nisan ayında, Anayasa Mahkemesine bireysel başvurular devam etti.

Anayasa Mahkemesine, Youtube'a erişimin engellenmesi kararının kaldırılması için TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan hapis cezası onanan şarkıcı Deniz Seki, sosyal medya organlarında kendisi ve ailesine karşı yapılan temel insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik verilen mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara seçim sonuçlarına karşı CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş bireysel başvuruda bulundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 3 kitaptan oluşan yaklaşık 16 bin 600 sayfalık Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının tamamlandığı nisan ayında, Türkiye'deki Suriyeli sayısının 900 bini aştığı da açıklandı.

Türkiye, mayıs ayında şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybıyla sonuçlanan maden faciasının acısını yaşadı. Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür ocağında vardiya değişimi sırasında çıkan yangında 301 madencisini kaybeden Türkiye adeta yasa boğuldu.

485 işçinin kurtarıldığı maden faciasının 5. gününde toprak altında kalan işçilerin tümü çıkarıldı, gözaltına alınan 36 kişiden 8'i tutuklandı. 3 günlük milli yasın ilan edildiği facia nedeniyle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nda şenlik, konser, eğlence gibi kutlama faaliyetleri yapılmadı

Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararının ardından Balyoz Planı Davası'nda yeniden yargılama kararının çıktığı haziran ayında, aralarında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında olduğu sanıklar cezaevlerinden tahliye edildi.

Yüksek Mahkeme'nin eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile ilgili verdiği ihlal kararının ardından da Yargıtay 9. Ceza Dairesince tahliyesine karar verilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Silivri Cezaevi'nden çıktı.

Anayasa Mahkemesinin, başörtüsüyle duruşmaya alınmadığı için bireysel başvuruda bulunan avukatın haklarının ihlal edildiğine karar vermesi de kamuoyunda geniş yer buldu ve avukatlar duruşmalara başörtüsüyle girmeye başladı.

Kamuoyunun yakından izlediği bir diğer dava ile ilgili karar da yine Haziran ayında Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinden çıktı. 12 Eylül Davası'nda Mahkeme, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'yı, önce "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırıldı, ardından takdiri indirimle bu cezaları "müebbet hapis cezasına" çevrildi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 311 partili milletvekilinin imzası ile AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı oldu, Erdoğan, seçim mitinglerine Samsun'dan başladı.

CHP, MHP, DSP, DP ve BTP Genel Başkanlarının imzaladığı, Ekmeledddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin “Büyük Uzlaşma” adıyla hazırlanan deklarasyonu açıklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, "emniyette paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" ve "yasadışı dinleme" soruşturmalarında 115 emniyet görevlisi gözaltına alındı.

Türkiye, cumhurbaşkanı seçmek için ilk defa sandık başına gitti. Ağustosta yapılan seçimde geçerli oyların yarısından fazlasını alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

İstanbul merkezli gerçekleştirilen "paralel yapı" operasyonu kapsamında şüpheli Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile emniyet görevlileri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında hazırladığı iddianamenin, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti de gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den görevi devraldı. 62. Cumhuriyet Hükümeti, AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçilen Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu tarafından kuruldu. Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, AB Bakanı Volkan Bozkır ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli kabinenin yeni üyeleri oldu.

Terör örgütü IŞİD'in alıkoyduğu Musul konsolosluk görevlileri, 101 günlük esaretin ardından Türkiye'ye getirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında ilk kez toplanan Bakanlar Kurulunda, Başbakan ve Başbakan Yardımcılarına bağlı kurum ve kuruluşlar belirlendi.

Emniyette ''paralel yapı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında yeni gözaltılar oldu, "usulsüz dinleme ve kişisel verileri arşivleme" iddiasıyla Emniyet Müdürü Ömer Köse, Özgür Açıkgöz ve Murat Çetiner de dahil 11 polisi meslekten ihraç edildi.

Yurdun çeşitli kentlerinde, IŞİD'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, araçlara, banka şubeleri ve iş yerlerine zarar verdi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, 6-7 Ekim olaylarından 35 ilin etkilendiğini, 31 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 polisin şehit olduğunu, 221 vatandaşla 139 polisin yaralandığını bildirdi.

Uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve bir polis memuru yaralandı, Emniyet Müdür Yardımcısı Atif Şahin ile başkomiser Hüseyin Hatipoğlu şehit oldu.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle 17 işçi mahsur kaldı.

İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturması kapsamında, iş adamı Rıza Sarraf ile Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

Kasım ayında Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Türkiye'ye geldi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırladığı ilk yabancı devlet başkanı oldu.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili gözaltına alınan 8 kişiden, aralarında maden ocağı işletmecisi Saffet Uyar'ın da bulunduğu 5 kişi, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten tutuklandı. Maden ocağında mahsur kalan işçilerin çıkarılan cenazeleri ailelerine teslim edildi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili iddianamenin, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmediğini bildirdi.

İstanbul merkezli gerçekleştirilen "paralel yapı" operasyonu kapsamında şüpheli Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile emniyet görevlileri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında hazırladığı iddianamenin, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti de gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.