Doğu Perinçek Yazdı: Kıbrıs'a Dikkat

Geçen hafta Kıbrıs’ın seçkin kamuoyu önderlerinden Sayın Salih Boyacı, sağolsun iki kez aradı. Özeti “Kıbrıs’a dikkat” dedi. Görüş alışverişi ve Türkiye kamuoyunu aydınlatmak için, Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Tüma. Soner Polat’ı, Sayın Büyükelçimiz Onur Öymen’i, değerli gazetecilerimiz Sayın Sabahattin Önkibar ve Sayın Saygı Öztürk’ü Kıbrıs’a davet ettiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Arkadaşlarımız Kıbrıs’tan çok önemli bilgilerle ve uyarılarla döndüler. Yazılarını okuyorsunuz, hepimiz için görevler içeriyor. Rota köşesinden biz de bugün Kıbrıs görevimize başlıyoruz. Değerli arkadaşım Soner Polat Komutanımızın verdiği bilgileri ve değerlendirmeyi sunuyorum.

AVRASYA’NIN DOĞU AKDENİZ KALESİ

Hiç şüphesiz Kıbrıs Türk jeopolitiğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Aynı zamanda Kıbrıs Avrasya için de Doğu Akdeniz’de tutunma alanıdır. Doğu Akdeniz ilk çağlardan beri egemen güçlerin mücadele sahnesi olmuştur. Süveyş Kanalı’nın açılması ve hidrokarbon kaynaklarının keşfi ile birlikte önem ve önceliği daha da artmıştır. Günümüzde Batı Asya’daki nüfuz mücadelesinin düğüm noktası Doğu Akdeniz’dir. Bu alandaki en hayati bölge Kıbrıs’tır. Bu bölgede yeni doğal gaz ve petrol yataklarının bulunması Kıbrıs’ın stratejik önemini vazgeçilmez bir boyuta taşımıştır.

TÜRKİYE’NİN KIBRIS’TAKİ YAŞAMSAL KONUMU

Türkiye hem stratejik hem de ekonomik nedenlerle Kıbrıs’tan vazgeçemez! Kıbrıs Türk’ünün can ve mal güvenliğini sağlamak, Anavatanın boynunun borcudur. Türkiye, Kıbrıs’taki soydaşlarının geleceğini ABD, AB ve Rumların insafına terk edemez! Türkiye, adada tek bir Türk bulunmasa bile yaşam sahasının kalbinde olan bu adaya kayıtsız kalamaz! Geçmişinde imparatorluklar geleneği olan Türkiye gibi önemli bir ülke kendisini karaya hapsedecek gelişmelere seyirci kalamaz! Bir kriz ve çatışma durumunda Ege’den deniz nakliyatı ciddi zorluklarla karşılaşır! Bu durumda Türkiye güneydeki limanlarıyla nefes alır! Kıbrıs terk edilirse, Türkiye bu alanı da kullanamaz; ekonomisi felç olur!

Suriye’de sınırlarımıza bir terör devletçiği yapıştırma girişiminde bulunanlar, bize ikinci bir cephe açmaya yönelmişlerdir. Kıbrıs üzerinden yapılan emperyalist saldırı doğru değerlendirilmelidir.

KIBRIS’TAKİ KIRMIZI ÇİZGİLER

KKTC’nin ve Türkiye’nin Kıbrıs konusunda geleneksel bir müzakere stratejisi vardır. Bu strateji ile taviz konusu olmayacak alanlarda millî bir duvar çekilmiştir. Türkiye’nin özenle sadık kaldığı üç ilke, Türk Hükümet sözcüleri tarafından da zaman zaman kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bunlardan birincisi ve en önemlisi Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğüdür. Burada en küçük bir tereddüt Kıbrıs’ın yitirilmesi ile sonuçlanır!