Yapay Akciğerle Yaşama Tutundu

Antalya’da 46 yaşındaki Hamide Akgün, yapay akciğer nakliyle yaşama tutundu. 

Bir yıl önce solunum sıkıntısı ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye giden Hamide Akgün’ün akciğerlerinden rahatsız olduğu tespit edildi. Nefes alma problemleri artan Akgün, Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nde göğüs cerrahı Op. Dr. Özgür Cengiz’e muayene oldu. Tetkikler sonunda ameliyat olmasına karar verilen hasta için zorlu bir süreç başladı. Ameliyatın riskli olduğunu gören doktorlar, solunum cihazına bağlı hasta ve yakınlarının onayını alıp yapay akciğer nakline karar verdi.

Daha önce Antalya’da hiç uygulanmamış bu operasyonu, hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Birkan Akbulut 15 gün önce gerçekleştirdi. Op. Dr. Akbulut, yapay akciğer sayesinde hastanın solunum cihazından ayrıldığını belirterek, "Hastamızın ciğer fonksiyonlarının normale dönmesi üzerine ameliyattan 2 gün sonra yapay akciğeri çıkardık. Kısa sürede yoğun bakımdan servise alındı. Hastamız taburcu olacağı günü bekliyor" dedi.



BEDELİNİ HAYATIYLA ÖDEYEBİLİRDİ

Op. Dr. Özgür Cengiz ise hastanın akciğerinin çok yorgun ve yıpranmış olduğunu belirterek şunları anlattı:

"Ameliyat sonrası dönemde yoğun bakım ortamında takip edilen hasta solunum cihazına bağlandı. Ancak akciğerlerin yeteri kadar oksijen sağlayamaması nedeniyle solunum cihazından ayrılamıyordu. Hastanın giderek daha başka sorunlarla karşı karşıya kalması tehlikesi vardı. Bunun bedelini hayatıyla ödemek zorunda kalabilirdi."

ÖLÜMÜ BEKLERKEN HAYATA TUTUNDU

Yapay akciğerle hayata tekrar dönen Hamide Akgün de, "Yeniden doğmuş gibiyim. Ameliyat öncesinde ölümle pençeleşiyordum. Şimdi bu yeni uygulama ile kendimi son derece iyi hissediyorum. Beni yeniden hayata bağlayan doktorlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

YAPAY AKCİĞER HANGİ DURUMLARDA TAKILIR

Op. Dr. Birkan Akbulut, bazı hastalıklarda veya ameliyatlardan sonra akciğerin kana yeteri kadar oksijen veremediğini ve biriken karbondioksiti atamadığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Bu durumlarda hastalar solunum cihazına bağımlı kalır ve enfeksiyon nedeniyle kaybedilirler. Yapay akciğer uygulamasında bir tarafın kasık damarından bir kanal ile kan yapay akciğere yönlendirilir. Yapay akciğer içinde kan oksijene doyurulur, karbondioksit atılır. Temizlenmiş olan kan başka bir kanal içinden diğer tarafın kasık damarından tekrar vücuda geri döner. Bu sayede hastanın yaşamsal organlarına, kalbine, beynine oksijen sağlanmış olur. Hastanın solunum cihazından yapay akciğer sayesinde ayrılması mümkün kılınır."