Tatlı Krizi İçin Tatlı Çözümler
Yediğinizde pişman olmayacağınız tatlılar hangileri?


Tatlılar, porsiyonu kaçırdığımızda selülitten geniş bir kalçaya kadar birçok soruna sebep olabilen; ama yendiğinde mutluluğu tavan yaptıran besinler!Başımızın “tatlı” belaları… “Ne onlarla, ne onlarsız” tabirine uyuyor bu yiyecekler.

Peki tatlıyaneden bu kadar düşkünüz ve neden bu bir kriz haline dönüşebiliyor? Aslında hiç tatlı yemeden de sağlıklı yaşamak mümkün; hatta bu acı bir gerçek olsa da, vücudun tatlıya ihtiyacı bile yok. Vücut aldığı karbonhidratı parçalayarak zaten şeker elde ediyor. Üstüne bir de tatlı besinler tüketildiğinde fazla şeker alımı gerçekleşiyor. Bizi tatlı krizine sürükleyen durumlara değinecek olursak;

Adet öncesi sendromu: Kadınların %90’ından fazlasında bu durum görülür. Regl döneminde hormonların seviyelerinde değişmeler olur ve bu da kan şekerinin düzenlenmesini zorlaştırır, bu nedenle kadınlar regl dönemlerinde tatlıya daha düşkün olurlar. Özellikle çikolata tüketme isteği oluşmasında ise, çikolatanın iyi bir demir kaynağı olması nedeniyle bu dönemde oluşan kan ve demir kaybınının dengelenmesinde çok etkili olduğu yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.

Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri: Vücutta demir gibi bazı mineral eksiklikleri ortaya çıktığında tatlıya olan eğilimin arttığı görülmüştür. Kişinin rutin sağlık kontrollerini yaptırması bu noktada büyük önem taşır.

Bağırsak parazitleri: Bağırsak parazitleri bağırsakların yapısında doğal olarak bulunup, birtakım görevler üstlenirler. Ancak bazı bağırsak paraziti türleri, sindirim sonrasında vücuda kazandırılması gereken enerjiyi alırlar ve bu da kişide açlık hissine sebep olur. Bu nedenle bağırsak parazitinin normal seviyelerde olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Kişi eğer kan şekerini dengeleyemiyor, sürekli tatlı yeme isteği duyuyor ise ve bu durumu etkileyen başka sebepler yoksa, ilk olarak parazitler akla gelmelidir.

Polikistikoversendromu: Çoğu kadında görülen polikistikover sendromu, kan şekerini büyük ölçüde etkileyerek tatlı krizini tetikler. Bu sendromu yaşayanlarda tatlıya olan meyil daha fazla görülür. Bu sebeplepolikistikoversendromuolan kadınlar doktor kontrolü altında olmalıdır. Aynı zamanda bu hastalığı olan kadınların kilo almaları kolay olacağından, bir diyetisyen ile birlikte beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir.

Duygusal durum: Üzüntü, stres, mutsuzluk, depresyon ve hayal kırıklığı gibi duygusal durumlarda iştah merkezi tetiklenerek, özellikle tatlıya olan eğilim artabilir. Tatlı besinlerserotoninhormonunun (mutluluk hormonu) salgılanmasını sağlayarak, mutluluk hissiyatının oluşmasını tetikler. Bu nedenle bu tip ruhsal durumlarda tatlıya olan eğilim artar.