Chia Tohumları:

Özelliklevejetaryenler için iyi bir omega-3 kaynağıdır ve protein ile lif açısından zengindir. diyabet ve metaboliksendrom riskini azaltır. Bunların yanı sıra, yapılan çalışmaların sonucunda düzenli olarak kullanıldığında kan basıncını düşürdüğü kanıtlamıştır. Tokluk hissi sağladığı için diyet yapanların da kullanması önerilir. Kahvaltılık gevrek, smoothie, fırın mamülleri gibi besinlere eklenebilir.

Keten tohumu:

Düşük kalorili olan keten tohumu, protein, lif ve bir omega-3 yağ asidi olan linoleik asitten (ALA) zengindir. Serbest radikallerle savaşır ve sindirim ile kardiyovasküler sağlık için iyileştirici etkiye sahiptir. Kolay sindirilebilmesi ve emilebilmesi için öğütülmesi gerekir. Yoğurda, yulaf ezmesine, kahvaltılık gevreklere, fırın mamüllerine, pancakelere ilave edilebilir.

Kabak çekirdeği:

İyi bir E vitamini, çinko ve manganez kaynağıdır. Kötü kolesterolü azaltan ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olan tekli doymamış yağ asidi açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve insülin seviyelerini düzenler. Çorba, salata, ızgara sebze ve noodle gibi yemeklere eklenebilir.

Susam:

Kalsiyum, magnezyum ve bakırdan zengindir. Vücuttaki E vitamini seviyesini artırmaya yardımcı olur. Kalp ile bağışıklık sisteminin sağlığı açısından da önemli bir role sahiptir. Yapılan çalışmalar susamın MS (multipl skleroz) hastalığına yakalanma riskini azalttığını göstermiştir. Salata, tavuk, balık, gevreklere, yoğurt gibi besinlere eklenebilir.

Ay çekirdeği:

Sağlıklı yağlar olan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Cilt ve saç sağlığı için gerekli olan yüksek E vitamini konsantrasyonlarını içerir. Magnezyum içeriği de zengin olduğundan kemik sağlığı açısından da önemli rol oynar. Ekmeklere, salatalara ve çorbalara konulabilir.