İranlı Hırsızlara Ağır Hapis Cezası

Evrim Kamalı
Kıbrıs Manşet Özel Haber

 Lefkoşa’da 10-15 Eylül tarihleri arasında meydana gelen kuyumcu soygunları ile ilgili olarak yargılanan sanıklar Saeıd Rohani, Arash Nourbakhsh, Majıd Emami, Manosur Rajabi aleyhindeki karar bugün Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından açıklandı.

Başkan Ömer Güran ve Yargıçlar Gökan Asafoğulları, Meltem Dündar'dan oluşan Lefkoşa Ağır Ceza heyeti huzurunda gerçekleşen bugünkü karar duruşmasında heyetin oy birliği ile vermiş olduğu kararı Başkan Güran açıkladı. Güran sanıkların lehine ve aleyhine olan olguları değerlendirdiklerini işlemiş oldukları suçların ciddi ve toplumu tedirgin eden bir suç olduğunu, kimsenin başkasına ait olan ve kendi alın teri ile para kazandığı iş yerine saldırıda bularak hırsızlık yapma hakkı olmadığını belirtti. Başkan Ömer Güran sanıkların ülkemize organize bir şekilde gelip keşif yaptığını daha sonra girmiş oldukları dükkanlardan çaldıkları eşyaları ülkelerine götürüp bir kısmınıda sakladıklarını daha sonra ise yeniden plan yapıp geri döndüklerini söyledi. Başkan Güran sanıkların bu sefer saklamış oldukları altınları kaçırmak için ailelerinide yanlarında getirip onların haberi olmadan valizlerine gizlediklerini ve çıkış yapmak işterken yakalandıklarını belirtti. Başkan Ömer Güran sanıkların daha sonra soruşturma maksatlı tutuklu bulundukları hücrelerden firar ettiklerini ve Güney Kıbrıs’a geçmek isterken BM askeri tarafından yakalandıklarını ifade etti. Başkan Güran tüm olgular ışığında sanıkların lehine olan olguları değerlendirdiklerini ancak bu tür suçların afredilemeyeceğini ve verilecek olan cezanın hapislik dışında bir ceza olamayacağının altını çizdi. Başkan Güran sanıklara ceza takdir ederken işlenen suçda kimin ne kadar katkısı olduğunu incelediklerini ve ona göre ceza takdir ettikkerinide belirtti. Başkan Ömer Güran aktarmış olduğu olgular ışığında sanıklar Saeıd Rohani ve Arash Nourbakhsh'i 6 yıl, Majıd Emami ve Manosur Rajabi'yi ise 5 yıl hapis cezası ile cezalandırdıklarını açıkladı.

Başkan Ömer Güran açıklamış olduğu kararın ardından ceza yasasında bu suçun cesasının 7 yıl ile sınırlandırıldığını bu nedenle günümüz şartlarında sürenin az olduğunu belirterek tadil edilmesi gerektiğini belirtti.