Bu Bikini Denizleri Temizliyor!


Kirlenen denizleri temizlemeye yardımcı olmak mı istiyorsunuz? Bu bikiniyi giyerek işe koyulabilirsiniz!

Kaliforniya Üniversitesi'nin profesörlerinden Mihri ve Cengiz Özkan ile doktora öğrencisi Daisy Patino ve Dr. Hamed Bay, ortak çalışmalarının sonucunda "Sponge" ismini verdikleri bir materyal üretti. Mühendisler bu materyali, kirlenen deniz ve okyanusların temizlenmesi ile suyun tuzdan ayrıştırılması gibi amaçlar için dizayn etti.

Isıtılmış sükrozdan üretilen materyal, "suyu iterken zararlı kirleticileri içine çeken aşırı gözenekli bir yapıya sahip" şeklinde açıklanıyor.




Mihri Özkan, yayımladıkları basın bülteninde keşiflerini "Bu süper materyal hem doğaya zarar vermiyor hem de üretim için oldukça düşük maliyetli" sözleriyle anlatıyor.

Eray Carbajo isimli mimarlık firmasının ortakları Pınar Güvenç, İnanç Eray ve Gonzalo Carbajo, "Sponge"un bir giysiye dönüşmesine önayak oldu ve bikininin bir taslağını çıkardı. Tasarım takımı, materyali 3D basımlı lastiğin içine yerleştirerek onu bir bikiniye dönüştürmenin yolunu buldu.




Boneler ve dalgıç kıyafetlerine de uygulanabilen Sponge, kendi ağırlığının 25 katı kadar zararlı maddeyi içine hapsedebiliyor. Hapsedilen maddeler ancak materyal 1000 dereceye kadar ısıtılırsa serbest kalabiliyor. Bu da içerideki zararlı maddenin dışarıya zarar verebilmesini imkansız kılıyor. Üniversite, Sponge'un 20 kullanıma kadar etkisini yitirmediğini açıklıyor. Daha sonra iç kumaşın değiştirilmesiyle bikini tekrar kullanılabiliyor.

Bu yenilikçi dizayn ilk olarak Reshape 15 Giylebilir Teknoloji Yarışması'nda görücüye çıktı ve şu anda patent onayı bekliyor.

Bikini ve mayoların satışa çıkıp çıkmayacağı veya kirli sulara ne kadar yardımcı olabileceği henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak araştırmacılar, ürettikleri giyilebilir teknolojinin popülerleşip doğayı kurtarma amacıyla kullanılacağından ümitli.