Rum Mali Ombudsman Pavlos Yoannu, doğru bir çözümün gerçek kalkınma getireceğini vurguladı.

Politis gazetesine röportaj veren Yoannu, çözümün ekonomik boyutu ve KKTC’deki durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs sorununun çözümü durumunda ekonomideki perspektiflerin nasıl olacağının sorulması üzerine Yoannu, Kıbrıs sorununun doğru çözümünün, Kıbrıs toplumunun gerçek kalkınma dinamiğinin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma olacağını vurguladı.

Kıbrıs sorununun doğru çözümünün, uygulanmasına yönelik hazırlık sürecini de içinde barındırması gerektiğini belirten Yoannu, çözümün uygulanmasının karmaşık bir kalkınma çalışması olduğundan söz etti.

Bir başka soru üzerine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çok yerinde ve doğru bir şekilde AB, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nı çözümün bazı kritik ekonomik boyutlarıyla ilgili olan etkili reformların belirlenmesi sürecine ve söz konusu reformların doğru hazırlığı ve uygulanmasının planlanması sürecine dahil etmesinin bir “nimet” olduğunu savundu.

Kıbrıs sorununa doğru ve işlevsel bir çözüm bulunmasına yönelik müzakere çabası tarihinde ilk kez böyle bir şeyin gerçekleştiğine dikkat çeken Yoannu, sadece bunun, Kıbrıs Rum tarafının ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ikna edici ve uygulanabilir bir çözüm planına ulaşma yönündeki gerçek ve samimi ilgisini kanıtladığını belirtti.