SEBEP, MAKARİOS DRUSİOTİS’İN SON KİTABINDA RUSYA’YI 1974’TEKİ OLAYLARDAN SORUMLU TUTMASI

RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ RUM YÖNETİMİ’NİN RUSYA’YA YÖNELİK POLİTİKASINDAN RAHATSIZ: “KİTABIN, KIBRIS’IN DIŞ POLİTİKASI YENİDEN TAYİN EDİLDİĞİ BİR ZAMANDA YAYINLANMASI TESADÜF MÜ?”

ANASTASİADİS “DUSİOTİS’İN GÖRÜŞLERİ BENİ BAĞLAMAZ”

DRUSİOTİS: “YABANCI BİR ÜLKE BÜYÜKELÇİSİNİN MİSAFİR OLDUĞU ÜLKENİN VATANDAŞINA AŞAĞILAYICI NİTELEMELERLE ŞAHSEN SALDIRMASI DOĞRU DEĞİL”

“DİPLOMATİK ÜSLUPLA KALEME ALINMAMIŞ, İMA VE AŞAĞILAYICI İFADE DOLU”

  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in danışmanlarından gazeteci yazar Makarios Drusiotis’in yazdığı son kitabın Rum-Rus ilişkilerinde siyasi kriz yarattığı bildirildi.

Simerini haberi “Kıbrıs-Rusya İlişkileri Sınanıyor... Sebep, Başkan Anastasiadis’in Danışmanının Kitabı... Rusya’nın Lefkoşa Büyükelçiliği Hükümetin Moskova’ya Yönelik Politikasından Rahatsızlık Belirtiyor... Anastasiadis: Drusiotis’in Görüşleri Beni Bağlamaz” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Makarios Drusiotis’in kitabında, eski Sovyetler Birliği’ne, Temmuz 1974’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk ve tek Cumhurbaşkanı III. Makarios’a yönelik darbe ve ardından gerçekleşen Barış Harekâtı’yla ilgili sorumluluk yüklemeye çalıştığını belirtti.

Gazeteye göre Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliği Drusiotis’in “İstila ve Büyük Güçler” isimli kitabının içeriğinden duyduğu rahatsızlığı uzun soluklu ve kitaptaki ihtilaf noktalarına cevaplar da veren bir açıklama ile belirtti. Büyükelçilik açıklamasının sonunda Drusiotis ve kitabın içeriği, yazarın sıfatı ile bağdaştırıldı.

Rusya büyükelçiliği açıklamasındaki en endişe verici kısmın ise Güney Kıbrıs’ın dış politikasının yeniden tayin edildiğine işaret edilerek, kitabın yayınlanma zamanının tesadüf mü olduğunun sorgulanması olduğuna işaret eden gazete şu detaylara yer verdi:

RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ “KİTABIN, KIBRIS’IN DIŞ POLİTİKASI YENİDEN TAYİN EDİLDİĞİ BİR ZAMANDA YAYINLANMASI TESADÜF MÜ?”

“Rusya büyükelçiliğinin, açıklamasının sonunda yönelttiği sorular ve eleştiriler şöyledir: ‘Yazarın ABD’yi ve NATO’yu beraat ettirme çabası konjonktürel mantık olarak görülebilir çünkü Kıbrıs’ın dış politikasının bugünkü yeniden tayin edilmesini yansıtıyor.

SSCB’yi lekeleme çabası, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in tekrarladığı; dış politikanın, aralarında bizim de bulunduğumuz, Kıbrıs’ın geleneksel dostlarının aleyhine tayin edilmediği açıklamalarıyla uyuşmadığından tuhaf görünüyor.

Yazarın gerekçeleri çok açıktır ve bizi ilgilendirmiyor. Bilimsel düzeyi düşük ve kabul edilemez siyasi kitabıyla ilgili bizi rahatsız eden tek şey,  kitabın amatör bir yazma tutkunu tarafından değil, Cumhuriyetin özel danışmanı tarafından yazılmış olmasıdır. Bu tesadüf müdür?’”

ANASTASİADİS “DUSİOTİS’İN GÖRÜŞLERİ BENİ BAĞLAMAZ”

Gazeteye göre Rusya büyükelçiliğinin açıklaması üzerine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Drusiotis’in, kitabında ifade edilen ve Rusya büyükelçiliğinin tepkisine neden olan görüşlerinin kendisini bağlamadığını açıkladı.

Anastasiadis, Rusya Büyükelçiliği’nin dün basına servis edilen açıklamasıyla ilgili görüşlerini Rum Sözcü Nikos Hristodulidis aracılığıyla, şu sözlerle ortaya koydu:

“ Makarios Drusiotis’in kitabının basılıp dağıtılmasının ardından Lefkoşa’daki Rus Büyükelçi ile yaptığı görüşmede Başkan Anastasiadis herhangi bir araştırmacının görüşlerinin kendisini ne bağladığını ne de ifade ettiğini söyledi. Başkan Anastasiadis’in Sovyetler Birliği’nin ve Rusya’nın ilke politikasına karşı tavrı, dost ülkeye yönelik takdir ve teşekkür açıklamaları aracılığıyla biliniyor. Dolayısıyla,  hiç kimse bilimsel araştırma çerçevesinde serbestçe ifade edilen görüş veya tezleri Cumhuriyet’in resmi tezleriyle bağdaştırmamalıdır.”

DRUSİOTİS: “YABANCI BİR ÜLKE BÜYÜKELÇİSİNİN MİSAFİR OLDUĞU ÜLKENİN VATANDAŞINA AŞAĞILAYICI NİTELEMELERLE ŞAHSEN SALDIRMASI DOĞRU DEĞİL”

Gazete Rusya Büyükelçiliği tarafından yapılan “zehir zemberek” açıklamaya yazar Makarios Drusiotis’in de sert üslupla kaleme alınmış bir açıklamayla cevap verdiğine dikkat çekti.

Gazeteye göre Drusiotis “Yabancı bir ülke büyükelçisinin, 40 yıl önce cereyan eden tarihi olaylarla ilgili bir araştırmanın sonuçlarına itiraz ediyor diye, misafir olduğu ülkenin herhangi bir vatandaşına karşı aşağılayıcı nitelemelerle şahsen saldırması doğru değildir” vurgusunu yaptı. Beş yıl önce başladığı tarih araştırmalarının sonucu olarak ortaya çıkan ve Rum tarafındaki başkanlık seçimlerinden önce tamamladığı “İstila ve Büyük Güçler” isimli kitabının yayınlanması ile Rum Yönetimi’nin dış politikası arasında hiçbir ilişki olmadığını belirten Drusiotis, “kitabın yayınlanmasının bugünkü gelişmelerle ilişkilendirilmesinin talihsiz” olduğunu kaydetti.

Gazeteye göre bazı siyasi partiler de gelişmeden duydukları rahatsızlık ve kaygıyı yazılı açıklamalarla ortaya koydu.

KAYGILANAN PARTİLER ANASTASİADİS’E YÜKLENDİ...

AKEL, Polit Büro üyesi Stefanos Stefanu tarafından kaleme alınan açıklamasında, Rusya Büyükelçiliği tarafından ifade edilenlerin kaygı verici olduğuna işaret ederek şu görüşleri belirtti:

“Rusya Federasyonu açıklamasında, SSCB’nin 1974 dönemindeki rolüyle ilgili ortaya koyduğu keyfi iddialarla ilgili yazara (Drusiotis) verdiği delilli cevapların ötesinde Kıbrıs hükümetinin Rusya Federasyonu’na karşı izlediği politikayla ilgili de açık eleştirilerde bulunuyor. Bu tam da Kıbrıs ve Rusya ilişkilerinin, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları nedeniyle sınanmakta olduğu bir dönemde cereyan ediyor. Kıbrıs-Rusya ilişkilerinin gidişatından tek endişe etmiyor görünenler, Rusya Federasyonu ile geleneksel iyi ilişkilerin korunacağına dair sözlü teyitlerle yetinen iktidardakilerdir. Kıbrıs’ın Rusya ile ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu ve bu konunun aldığı siyasi boyutu dikkate alarak, Başkan’ın ve hükümetinin nasıl hareket edeceğini soruyoruz. Tabii ki hükümettekiler yine sözlü teyitlerle yetinip Kıbrıs-Rusya ilişkilerinin tepetaklak olmasına müsaade etmeyeceklerse...”

EDEK de Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, Rum-Rus ilişkilerin gidişatından duyduğu endişeyi dile getirerek Rusya büyükelçiliğinin, Anastasiadis’in danışmanı tarafından kaleme alınan kitapla ilgili açıklamasının Rus hükümetinin Güney Kıbrıs’ın kendisine yaklaşımından ne kadar rahatsız olduğunu gösterdiğine vurgu yaptı, şunlara dikkat çekti:

“Kıbrıs sorununun hassas ve kritik aşamadan geçtiği bir dönemde gerek Başkan, gerek hükümeti, gerekse Başkan’ın danışmanları çok dikkatli olmak zorundadır. Söz konusu kitapta yazılanlar hükümetin, vatanımızın geleneksel ve istikrarlı müttefiklerimizle ilişkisini şaibe altına sokarak dogmatik bir şekilde izlemek istediği politikasıyla ilgili endişelerimizi doğruluyor.”

Vatandaşlar İttifakı seçip istihdam ettiği danışmanlarından, özellikle de hareketleri kamu çıkarına zarar verdiğinde Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in sorumlu olduğuna vurgu yaptığı açıklamasında şunları vurguladı:

“Herhangi bir vatandaşın yazdıkları devleti etkilemez. Ancak yazar Başkan’ın danışmanı olduğunda ve görev yeri Başkanlık Köşkü olduğunda ve kamudan ödendiğinde, verdiği zarar siyasi olur.  Rusya Federasyonu Büyükelçiliğinin şamar nitelikli resmi açıklamasından sonra Başkan Anastasiadis açıklama yapmak, tarihi gerçekleri düzeltmek ve Kıbrıs’ın dost ülke Rusya ile ilişkilerini korumak zorundadır.”

“DİPLOMATİK ÜSLUPLA KALEME ALINMAMIŞ, İMA VE AŞAĞILAYICI İFADE DOLU”

Alithia “Rusya Büyükelçiliği Drusiotis’in Kitabı Yüzünden Öfkeli” başlıklı haberinde Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklama konusunda, Simerini’nin verdiğinden daha çok detay verdi.

Gazete Rusya Büyükelçiliği’nin “Sonuçlar Gerçeklere Ters Olduğunda” başlığını taşıyan açıklamasını “diplomatik olmayan bir üslupta kaleme alınmış, kendisine ev sahipliği yapmakta olan ülkenin Başkanı hakkında imalar bulunan, Kıbrıs vatandaşı bir araştırmacı için aşağılayıcı ifadelerle dolu” ifadeleriyle niteledi.

Fileleftheros Anastasiadis ve Drusiotis tarafından yapılan açıklamaları “Makarios Drusiotis’in Görüşleri Başkan’ı Bağlamaz... Rusya Büyükelçisine De İzah Edildi... Makarios Drusiotis’ten De Açıklama”, Rum siyasi partileri tarafından yapılan açıklamaları da “Rusya’yla İlişkiler Korunsun... AKEL, EDEK ve İttifak Rusya Büyükelçiliğinin Açıklamasının Ardından Kaygı Belirtti” başlığıyla okurlarına aktardı.