Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis, Hükümetin, aynı ihtiyatlı politikayı izlemeye devam etmesi durumunda ekonominin, 2015 yılında pozitif verilere sahip olacağını söyledi.

Fileleftheros gazetesine söyleşi veren Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis, ekonomi konularının yanı sıra iç meselelere değindi.

Petridis ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik yapılan eleştirilere de yanıt verdi.

Petridis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik eleştirilerin, gerçek olaylar temelinde olması ve sıfırlama şeklindeki kolay yolun izlenilmemesi gerektiğini söyledi.

Anastasiadis’in halk karşısında üstlendiği taahhütleri yerine getirmemekle suçlanmasının hatırlatılması üzerine Petridis, Anastasiadis’in, “krizi lider ister” sloganıyla seçildiğini anımsattı ve Anastasiadis’in temel hedefinin, ülkeyi düzensiz iflastan kurtarmak ve ülkeye, güvenirliliğini yeniden kazandırmak olduğunu belirtti.

Ülkenin, ekonomik açıdan düze çıkarılmasının sadece Anastasiadis’in değil tüm toplumun hedefi olduğunu belirten Petridis, “yatırımların cep edilebilmesi” çabaları konusunda ise bunların Rum Bakanlar Kurulu’nun bir kararı veya Meclis’teki karar taslağı ile gelmediğini ifade etti.

Petridis, Güney Kıbrıs ekonomisinin, kolay çözümlerin tercih edilmesine bağlı olarak çöktüğünü bu nedenle bugün bunun sonuçlarını yaşadıklarını söyledi.

Petridis bir başka soru üzerine Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözümünde rol oynaması için sadece ABD’ye yönelmediğini ayrıca büyük ülkeler arasında, Kıbrıs sorununun çözümü için kendilerine yardım etme konusunda rekabet bulunduğunu da düşünmediğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın, çözüme ilişkin gerçek perspektiflerin yaratılması için büyük dinamiklerin çıkarlarından bugüne kadar yararlanamadığını da söyleyen Petridis, bugün, bölgede, bir konjonktürün bulunduğunu da belirtti.

Petridis, jeopolitik haritanın, şekillenmekte olduğunu ve ABD’nin kendi çıkarlarına bağlı olarak Güney Kıbrıs’a yönelik açılımlarda bulunduğunu belirtti ve diğer ülkelerle olan ilişkilerini tehlikeye atmadan güvenliklerini teminat altına almak için bunlardan faydalanmaya çaba göstermeleri gerektiğini de söyledi.

Okullarda federasyon dersinin verilmesi konusunda Hükümetin tutumunun ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine Petridis, bunun tartışılmasının ve bu konuda tepkilerin aşırı olduğunu düşündüğünü belirtti.

Petridis, yıllardır federasyon temelindeki çözümü tartıştıklarını buna bağlı olarak, öğrenciler de dahil olmak üzere, herkesin, istenilen bu siyasi sistemin ne olduğunu bilme sorumluluğuna sahip olduğunu inandığını ifade etti.

Petridis, öğrencilerin diğer siyasi sistemleri de bilmesi sorumluluğuna sahip olduklarını da söyledi.