“ENSTİTÜ İLE BM ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKTAN DOLAYI KİMLİK TESPİTİ GECİKİYOR”

Birleşmiş Milletler (BM) ile Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nün ilişkilerinin; kayıp şahısların kalıntılarına kimlik tespiti yapılması konusunda “ince bir ip üzerinde bulunduğu” ifade edildi.

Bu durumun, kayıp yakınlarında endişeye yol açtığını yazan Fileleftheros, kayıp şahısların yakınlarının, konuyla ilgili gelişmeler hakkında bilgi almak için Nöroloji Enstitüsü müdürlüğüyle görüşmek istediklerini haber verdi.

Enstitü ile BM arasında kimlik tespiti konusunda anlaşma imzalanmasının, aylardır netleşmediğini anımsatan gazete, bazı kayıp yakınlarına dayanarak; bu durumun kimlik tespiti sürecinde gecikmelere yol açtığını kaydetti.

Geçmişte basına sızan bilgilere dayanarak, sorumluluğun Nöroloji Enstitüsü’nde olduğunu yazan gazete, enstitünün sözleşmeyi imzalamadığını, bu durumun da BM’yi kimlik tespitiyle ilgili uluslararası bir ihaleye çıkma olasılığını gözden geçirmeye sevk ettiğini anımsattı.

Habere göre, haberde ismi belirtilmeyen Nöroloji Enstitüsü sözcüsü gazeteye açıklamasında, bazı bilgilerin basına sızmasının enstitüyü yaralamakta olduğunu; enstitünün kayıp kalıntılarının teşhisini ileriye götürmeyi ezelden beridir istediğini belirtti.

Gazeteye göre sözcü, enstitünün BM ile olan sözleşmeyi neden imzalamadığı sorusuna ise, “Enstitünün sözleşmeyi olduğu gibi, herhangi bir değişiklik olmadan imzalamayı kabul ettiği” yanıtını verdi.

Enstitü sözcüsüne dayanarak, enstitüyü sözleşmeyi imzalamaya çağıran BM’nin, daha sonra bunu geri çektiğini ve o zamandan bu yana konunun netleşmediğini belirten gazete, sözleşmenin geçtiğimiz Eylül ayında geri çekildiğini ve o tarihten bu yana bazı temaslar gerçekleştirilmekte olduğunu kaydetti.

Enstitüde, kayıp şahısların kalıntılarına yapılan kimlik tespitinde gecikme olmadığını ve kendilerine verilen bütün işi yaptıklarını dile getiren enstitü sözcüsü, eğer çalışmalar ilerlemiyorsa bundan kendilerinin sorumlu olmadığını savundu.

“Kayıplar konusunun ulusal bir konu olduğunu” ve gösterdikleri çabalarla ilgili olarak kayıp yakınlarını bilgilendirmeye hazır olduklarını dile getiren enstitü sözcüsü, “programı Kıbrıs’ta tutmak için çabaladıklarını” sözlerine ekledi.

Enstitünün sözleşmeyi neden BM istediği zaman imzalamadığı sorusuna ise enstitü sözcüsü, BM tarafından bir sözleşme önerildiğini, bunun da imzalanmadan önce enstitü tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Sözleşmenin doğru olması için bir diyalog yürütüldüğünü ancak aylar geçip karşı tarafın ödün vermeye niyeti olmadığı anlaşıldığı zaman; BM’yi sözleşmeyi imzalayacakları konusunda bilgilendirdiklerini belirten enstitü sözcüsü, ancak sözleşmenin geri çekildiğini ve kendilerine sözleşmenin masada olmadığının söylendiğini ekledi.