“AY KONSTANTİNU VE ELENİ MEZARLIĞI’NDA YAPILAN KAZILARDA ADI KAYIPLAR LİSTESİNDE OLAN İKİ KİŞİNİN DAHA KALINTISINA ULAŞILDI”

“1990 TARİHLİ GAYRI RESMİ FİİLİ DOKUNULMAZLIK ANLAŞMASINA MEŞRUİYET KAZANDIRILMALI, GERÇEK KOMİTESİ KURULMALI”

Rum Avukat Ahilleas Dimitriadis şu ana kadar Kıbrıslı Türk-Rum kayıpların ancak  dörtte birinin  saptanıp kimlik tespitinin yapılabildiğine, geriye kalanlarla ilgi ya veri bulunmadığını veya yeterli araştırma yapılmadığına dikkat çekerek, kayıp kazı ve kimlik tespiti çalışmalarının hızlandırılmasına katkıda bulunacak vasıtalar bulunması gerektiğini söyledi.

Fileleftheros adını Titina Loizidu davası ile duyuran Rum Avukat Dimitriadis’in açıklamalarını “Kayıplar Konusunda ‘Gerçek Komitesi’ Kurulması Zamanı Geldi... Ahilleas Dimitriadis Hükümeti Fiili Dokunulmazlık Anlaşmasını Etkinleştirmeye Çağırdı” başlığıyla yayınladı.

Habere göre Dimitriadis, komandolar için “Ay. Konstantinu ve Eleni Mezarlığı’nda” yapılan kazılarda adları Rum kayıplar listesinde bulunan iki kişinin daha kalıntısına rastlanmasını örnek göstererek yeterli araştırma yapılmadığını vurguladı.

“Bugünkü hükümetin bugüne kadar bu yerde (Ay. Konstantino ve Eleni Mezarlığı) kazı yapmaya cesaret etmemesi de, Noratlas tipi nakliye uçaklarıyla gelen Yunan komandoların kalıntılarının Yunan Askerî Mezarlığı’ndan çıkartılmasındaki gecikme de haksızdır” diyen Dimitriadis, Rum Bakanlar Kurulu’nun, Yunanistan’ın hava yoluyla gizlice Ada’ya gönderdiği ancak Lefkoşa Havaalanı’ndaki çarpışmalar sırasında dost ateşi (RMMO) ile düşürülen Noratlas uçağındaki komandoların kalıntılarının çıkartılıp kimliklerinin tespit edilmesi çalışmalarının sonbaharda başlamasına karar verdiğini söyledi.

Ahilleas Dimitriadis, gömüldükleri yerden çıkartıldıktan sonra Antropoloji Laboratuarı’nda saklanan kalıntılar üzerinde, saklamak için kullanılan kimyasal madde nedeniyle kimlik tespiti yapılamıyor olmasını da ‘kayıplar konusundaki diğer bir trajik durum’ diye niteledi.

Kayıp Şahısları Araştırma Komitesi’ni de “miyadını doldurmuş bir kurum” diye niteleyen Dimitriadis Rum yönetiminin, Kayıp Şahısları Araştırma Komitesi’nin iyileştirilmesine yardımcı olacak adımlar atabileceğini belirterek şöyle devam etti:

“1990 TARİHLİ GAYRI RESMİ FİİLİ DOKUNULMAZLIK ANLAŞMASINA MEŞRUİYET KAZANDIRILMALI”

“Bu yönde atılabilecek ilk adım Rum tarafından Mihalakis Triandafillidis ve Kıbrıs Türk tarafından Akın Sait’in başsavcı olduğu 1990’dan beridir yürürlükte olan gayrı resmi anlaşmaya meşruiyet kazandırılmasıdır. Triandafillidis ile Sait, Kayıp Şahısları Araştırma Komitesi’ne verilecek bilgilerin, hiçbir şekilde hiç kimse hakkında cezai dava için kullanılamayacağını beyan etmişti.

Hükümet inisiyatif alarak 25 yıl önce verilen bu ‘fiili dokunulmazlığa’ meşruiyet,  paralelinde de ‘Gerçek Komitesi’ de kurulmalıdır. Bu komite, diğer 40 ülkedeki muadil komiteler gibi işlemelidir.  Bu komiteler  bilgi topluyor ve kayıp akıbetlerinin belirlenmesine katkı koyuyor ve aynı zamanda bilgi verenler cezai açıdan kovuşturulacaklarını (!?) biliyorlar.”

Gazete Rum kayıp yakınlarının, kalıntıları üzerinde kimlik tespiti yapılan yakınlarının ölüm belgelerinde, ölüm nedenlerinin de kaydedilmesini istediklerine işaret ederek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, kayıplar için düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada kimliği tespit edilen kayıpların ölüm belgelerinde ölüm nedenlerinin de kaydedileceğine söz verdiğini kaydetti.

Habere göre Kıbrıslı Türk veya Rum,  bütün kayıpların ölüm belgelerine sadece ölüm nedeninin değil, hangi şartlar altında öldüğünün de kaydedilmesi gerektiğini söyleyen Dimitriadis, bunun yapılmasının birilerini yargı önüne çıkartıp çıkartmayacağının sorulmasına karşılık, olaylara doğrudan karışanlara filli dokunulmazlık veren 1990 tarihli gayrı resmi anlaşmaya atıfta bulundu.

Aynı gazete “Başkan Anastasiadis’ten Ankara’ya Teşvik” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Rum yönetiminin,  kayıp yakınlarının akıbetinin tam ve etkin belirlenmesi için elinden geleni yapmaya devam edeceği vaadinde bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre Rum Başkanlık Köşkü’nde kayıplar için düzenlenen etkinlikte konuşan Anastasiadis “Hedef,  bunca yıldır yakınlarının akıbetini öğrenmeye çalışan Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere acı ve ümitsizlik veren bu insani soruna artık son vermektir. Öteki taraftan,  siyasi veya diğer maksatlarına kullanmaya çalışmadan gerekli iyi niyet ve samimiyetle işbirliği yapmasını bekliyorum” dedi.