YENİ RMMO KOMUTANI YEMİN ETTİ

YEMİN TÖRENİNDE ANASTASİADİS DE KONUŞTU

Rum Milli Muhafız Ordusu(RMMO) Komutanlığı görevini dün devreden Korgeneral Stiliasnos Nasis’in, ayrılırken yaptığı açıklamayla, ateş püskürdüğü belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, RMMO eski Komutanı Stilianos Nasis’in, dün düzenlenen törenle, görevini yeni komutan Korgeneral Yeorgios Basiakulis’e devrettiğini ve Nasis’in bu çerçevede yapmış olduğu açıklamalara yer verdiler.

Habere göre Nasis konuşmasında, kişisel veya menfaate bağlı çıkarlara hizmet eden kişilerden bahsederek birliğe gereksinim olduğunu söyledi.

Nasis, kurumsal, stratejik opresayonel, örgütsel ve gelecekteki yapıya ilişkin büyük konuların bir süredir hazır olduğunu belirtti ve kendi planlamalarına inananlara veya bunlarla hem fikir olanlara, bunları sonuçlandırmaları tavsiyesinde bulundu.

RMMO’nun söz edilmeye değer olanaklara sahip olduğunu ürün ve şirket olmamasına bağlı olarak reklam aracı olmadığını ifade eden Nasis “savunma ve güvenliğin, marketing (pazarlama) istemediğini, show ve kamu ilişkileri için bir yer olmadığını “söyledi.

Herkese üç tavsiyede bulunan Nasis, “Herkesin, gruplar halinde değil toplu çaba göstermesini, sandalyelerini-mevkilerini şu anda süslememeleri ve gelecekte askeri etik cesaretine sahip olmasını ve eksikliklerin RMMO’daki gelişmeleri yönlendirmesine izin vermemesini” istedi.

Nasis ayrıca, haysiyet ve ahlakın lekelenmemesi, RMMO’nun iyiliği konusunda kayıtsız kalınmaması gerektiğini de söyledi.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaiadis, yeni RMMO Komutanı Yeorgios Basiakulis’in yemin töreni çerçevesinde yaptığı açıklamada, RMMO mensuplarına mesaj göndererek hizipçiliğe müsamaha gösterilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Hidrokarbon keşfinin ardından RMMO’nun rolünün yükseldiğini ve Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği  “Münhasır Ekonomik Bölgesi” ve ülkenin egemenlik haklarını korumaya çağrıldığını dikkati çeken Anastasiadis, RMMO’nun caydırıcı gücü ne kadar güçlü olursa Kıbrıs Rum tarafının da müzakerelerde o kadar desteklenmiş olacağını savundu.

Sorunların (kışkırtmaların) daha etkili bir şekilde göğüslenmesi için RMMO’nun, operasyonel gücünün, yeterliliğinin yüksek düzeyde tutulmasıyla mükellef olduklarını söyleyen Anastasiadis, RMMO’nun, kalkınma, çağdaşlaşma, yapıda reorganizayon sürecini de takip ettiğini ifade etti.

Anastasiadis, bir ordunun, sadece malzeme desteğine gereksinimi olmadığını, personel arasında da sıkı işbirliğine gereksinim olduğunu söyledi.

Savunma alanındaki katkılarından dolayı Yunanistan’a yönelik teşekkürlerini ileten Anastasiadis, görevini devreden RMMO eski Komutanı Stilianos Nasis’e de teşekkür etti.

FOKAİDİS

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ise konuşmasında,  RMMO Komutanı Nasis’in, Mari patlamasının ardından görevini oldukça sıkıntılı koşular altında devraldığını anımsattı ve Nasis’in yüksek sorumluluk içerisinde görevini yerine getirdiğini söyledi.

YENİ RMMO KOMUTANI

Simerini gazetesine göre yeni RMMO Komutanı Yeorgios Basiakulis ise yasalar ve askeri yasaların yanı sıra  adalet ve insanlık duyguları içerinde görevini yerine getireceğini belirtti ve bunu, hiyerarşinin tüm kademelerindeki kişilerden de istediğini ifade etti.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN’IN ASKERİ AÇIDAN KIYASLANMASI

Simerini gazetesi bir başka haberinde Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Rum Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (KİKESME), Türkiye ile Yunanistan ordularını kıyaslayan araştırmasına yer verdi.

Türkiye ile Yunanistan orduları arasından ufak farklılıkların bulunduğunu yazan gazete, askeri açıdan Türkiye’nin, farklı alanlarda-belirli durumlarda- sayısal üstünlüğe sahip olduğunu belirtti.

Gazete araştırma sonuçlarının, KİKESME Başkanı Aristos Aristotelus tarafından dün, kamu oyuna açıklandığını yazdı.

Habere göre Aristotelus, insani güç olarak Türkiye’nin, silah altında ola 511 bin kişiyle, Avrupa’da en büyük orduya sahip olduğunu, Yunanistan’da ise 143 bin 350 asker bulunduğunu ifade etti.

Her bir Yunan tankına, 2004 yılında 2.4 karşılık, 1.7 Türk tankı düşmektedir.

Yunanistan kanadından, ağır silahlar açısından da bir azalmanın gözlemlendiğini yazan gazete, bunun aksine ise Türkiye’nin güçlendiğinin gözlemlendiğini belirtti.

Deniz Kuvvetleri açısından Yunanistan 8 denizaltına (2004 yılına göre 3 tane daha az) sahip iken, Türkiye’nin 14 denizaltısı bulunmaktadır.

Hava kuvvetleri çerçevesinde, Yunan savaş uçaklarının sayısının hemen hemen değişmediğini 2004’te 283 uçağa sahip olan Yunanistan, şu anda elinde 277 tane bulunduruyor. Türkiye’de ise hissedilir bir azalma gözlemlenirken bu rakam 445’ten 390’na düştü.
 
Savunma harcamaları konusunda ise Yunanistan’ın ekonomik krizden büyük ölçüde etkilendiğini yazan gazete Yunanistan’ın 2009 yılında 10.6 milyar dolar olan savunma harcamalarının 2013’te 5.9 milyar dolarla nerdeyse yarıya düştüğünü yazdı.

Habere göre Türkiye’de ise 2009 yılında 16.1 milyar dolar olan savunma harcamaları, 2013’te 19 milyar dolara çıktı ve savunma için en çok harcama yapan ülkeler içerisinde 14’üncü sırada yer aldı.