Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Türkiye’nin “işgal altındaki mallar ve kayıplarla ilgili uyumu” konusunun, 13–15 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısında yeniden ele alınacağı, öte yandan ilgili başvuru sahipleri adına, hali hazırda Strazburg’a mektuplar gönderildiği ifade edildi.

Rum avukat Ahilleas Dimitriadis’in, Bakanlar Komitesi Sekreterliğine gönderdiği mektupla, “Ksenidi Aresti” davasıyla ilgili tazminatlar ödenmesine ve bireysel önlemlere atıfta bulunduğunu yazan Fileleftheros gazetesi, Dimitriadis’in “Ankara’nın, başvuru sahiplerinin haklarına yönelik saygı eksikliğiyle hareket etmeye devam ettiği” iddiasına yer verdi.

Gazeteye göre Dimitriadis, Türkiye’nin, Bakanlar Komitesi tarafından benimsenen çeşitli ara kararları göz önüne almadığını da öne sürdü.

Gazeteye göre, bireysel önlemlerle ilgili olarak ise, AİHM’nin İoannu davasındaki kararına değinen Dimitriadis, bu kararla birlikte, başvuru sahibinin Taşınmaz Mal Komisyonu’ndaki uzun süreli ve etkisiz prosedürlerle ilgili şikâyetlerinin oybirliğiyle kabul edildiğini öne sürdü.

Gazeteye göre, Dimitriadis yukarıdaki bahsedilenlerin, başvuru sahiplerinin Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkisiz olması, aynı zamanda Bakanlar Komitesi’nin, tazminatların ödenmesinin sağlanması ve bireysel önlemler alınması konusunda gerekli adımların atılması gerektiğine dair tezlerini desteklemekte olduğunu da iddialarına ekledi.

Bu başvuruların 28 yıl önce yapıldığını, nihai kararların 11 yıl önce verildiğini, öte yandan bunlara ilişkin ihlallerin ise 44 yıldır sürmekte olduğunu iddia eden Dimitriadis, “Türkiye’nin insan haklarına bu ‘a la kart’ yaklaşımının sürmesine izin verilmemesi gerektiğini” iddia etti.

Gazete Dimitriadis’in ayrı bir mektupta ise, “Varnava ve diğerleri” isimli davalarda, kayıp şahıslarla ilgili tazminatlar konusunu gündeme getireceğini ekledi.

Gazete “Mahkeme Kararı ile 1,43 Milyar Türk Lirası Ödenmesine Hüküm Verildi- İşgal Rejimi Komisyon’un Çalıştığını Savunuyor” başlıklı haberinde ise, Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Said Erkmen’in Kıbrıs gazetesine yaptığı açıklamalara yer verdi.

Erkmen’in açıklamaları Politis gazetesinde “İyi Ödeme Yaparsak, Kıbrıslı Rumların Dayanakları Azalır- Erkmen Komisyon’un Daha İyi Çalışması İçin Kıbrıslı Türklerden Vergi Alınmasını Tercih Ediyor”, Alithia gazetesinde “Taşınmaz Mal Komisyonu’nda Bekleyen Binlerce 
Sorun- Aralarında Maraş ve Güzelyurt’un da Bulunduğu Bazı Başvurular Geri Çekildi” başlıklarıyla yer aldı.