"ANASTASİADİS YORGACİS’E ÖFKELİ"

"YORGACİS İSTİFA ETMEK YERİNE ATİNA’YA GİTTİ"

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis arasında büyük bir gerginliğin yaşandığı, bu gerginliğin, Yorgacis’in istifasına yol açmasının beklendiği belirtildi.

Rum basını, Anastasiadis ile Merkez Bankası arasında yaşanan olaylara, gerek manşetlerden gerekse iç sayfalarda geniş yer verdi.

Haberi “Anastasiadis Merkez Bankası ile (Yine) Kriz- Anastasiadis, Yeni Başkan Hristalla Yorgacis’e Cephe Açtı” başlıklarıyla aktaran Fileleftheros gazetesi, Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis ve kızıyla ortaya çıkan kurumsal sorunun öngörülmeyen boyutlar kazanmakta olduğunu yazdı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yorgacis arasındaki krizin, Yorgacis’in kızı ve eski eşinin, Andreas Vgenopulos’un, Rum yargısı önünde temsil etmeyi üstlenmesi ve Yorgacis’in atanmasına ilişkin sözleşmeden, daha önceki sözleşmelerde yer alan, Merkez Bankası Başkanı’nın direkt veya dolaylı bir şekilde kendisi veya kan bağı olan yakın bir akrabasını istihdam etme hakkına sahip olmadığı şeklindeki öngörünün çıkarılmasıyla yaşandığını belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün yazılı bir açıklama yaparak Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in Meclis Kurumlar Komitesi önünde yaptığı “Anastasiadis’in, kızı ve eski eşinin Vgenopulos’un savunulmasını üstlendiğini ve söz konusu öngörünün çıkarıldığını bildiği” şeklindeki açıklamalarını yalanladığını belirten gazete, Anastasiadis’in böylelikle Yorgacis’i ortada bıraktığını yazdı.

Habere göre siyasi partiler de dün yaptıkları açıklamalarla Yorgacis’i istifaya çağırdılar.

Gazete Yorgacis’in ise Anastasiadis’in açıklamalarına yanıt verme niyeti taşımadığını, bununla birlikte özel bir ziyaret için dün Atina’ya gittiğini ve Ada’ya yarın döneceğini  yazdı.

Rum Merkez Bankası Başkanı Yorgacis’in, Anastasiadis tarafından atandığını anımsatan gazete ancak Anastasiadis’in, Anayasa gereği Merkez Bankası Başkanı’nın görevine son vermesinin mümkün olmadığını, Merkez Bankası Başkanı’nın, ciddi bir hastalık, zihinsel yetersizlik ve özürlülük durumunda görevinden alınabileceğine dikkati çekti.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yaptığı yazılı açıklamada Yorgacis’in atanmasının söz konusu olduğu zaman ilgili sözleşmenin Yorgacis’e gönderildiğini, incelendikten sonra Yorgacis tarafından gönderilen sözleşmede ise ilgili öngörünün çıkarıldığına dair herhangi bir ifadenin bulunmadığını belirtti.

Anastasiadis açıklamasında ayrıca söz konusu öngörünün değiştirilmesinin ötesinde, Yorgacis’in kendisine, kızının, eski eşinin avukatlık bürosunda işe başladığını ve bu avukatlık bürosunun Laiki Bankası’nın eski Başkanı Andreas Vgenopulos’u temsil ettiğini bildirmediğini üzülerek ifade etmek istediğini söyledi.

Anastasiadis açıklamasında son olarak yönetim kurallarının, herhangi bir kişi tarafından ihlal edildiğinin algılandığı veya değerlendirilmesinin mümkün olduğu konulardaki sıfır tahammülün Yorgacis için de geçerli olduğunu belirtti.

Simerini gazetesi “Hristalla Yorgacis Siyasi-Ekonomik Fırtına Girdabında-Meclis’ten Ayrıldı Güney Kıbrıs’tan da Ayrıldı” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs’ın dün Yorgacis ile Anastasiadis ilişkilerine yönelik yaşadıklarının, daha önceki Hristofyas-Orfanidis, Anastasiadis-Dimitriadis çatışmalarıyla kıyaslanmasının mümkün olmadığını yazdı.

YORGACİS İSTİFASININ SÖZ KONUSU OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Habere göre Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis, Simerini aracılığıyla yaptığı açıklamada istifasının söz konusu olmadığını belirtti.

Anastasiadis’in yazılı açıklamasının ardından Yorgacis ile iletişime geçen gazete Yorgacis’e Anastasiadis’in yazılı açıklaması hakkında da soru sorulduğunu, Yorgacis’in ise “Başkan konuştuğu zaman yetkililerin tartışmaya girmesi mümkün değildir” ifadesini kullandığını yazdı.

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, yazılı açıklamasından önce Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis ile görüştüğünü ve bu görüşmenin ardından yazılı açıklama yaptığına da dikkati çekti.

Haravgi gazetesi ilgili haberi “Şüpheli Suskunluğun Ardından Sorunu Kabul Ettiler” başlığıyla aktarırken Politis gazetesi “Sözleşmedeki ‘Delik’ Merkez Bankası Başkanı’nı Yaktı-Herkesin İstediği Bahaneyi Verdi”, Alithia gazetesi ise “Hristalla Ortada Kaldı-Anastasaiadis’ten Yıldırım Gibi Açıklama” başlıklarını kullandı.