SAMARAS’LA GÖRÜŞMESİNDE EKONOMİ VE KIBRIS SORUNU MASAYA YATIRILACAK

“YUNANİSTAN’IN MEMORANDUM MÜZAKERE VE UYGULAMASIYLA İLGİLİ DENEYİMİNE İHTİYACIMIZ VAR BİZ DE HİDROKARBONLARLA İLGİLİ DENEYİMLERİMİZİ SUNACAĞIZ”

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis görevi devraldıktan sonra -gelenek olduğu üzere- ilk ziyaretini Yunanistan’a gerçekleştiriyor. Atina’ya dün giden Anastasiadis resmî törenle karşılandı.

Rum Yönetimi Başkanı’nın bugün öğle saatlerinde bir araya geleceği Yunanistan Başbakanı Samaras’la görüşmesinde ağırlıklı olarak ekonomi ve Kıbrıs sorunu üzerinde durulacak.

Fileleftheros “Eşgüdüm ve İşbirliği... Başkan Anastasiadis İlk Ziyareti İçin Atina’da... Maliye Bakanları Hazırlık Toplantısı Yaptı” başlıklı haberinde Anastasiadis ve Samaras’ın Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın ekonomiyle ilgili bütün konularda eşgüdüm ve işbirliği hedefiyle görüşeceklerini yazdı.

Habere göre BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’yı ziyareti ışığı altında Kıbrıs sorunu,  iki ülke arasındaki işbirliği konuları ve Barış İçin Ortaklık’a katılım talebinde bulunulması konuları da masaya yatırılacak.

Anastasiadis ve heyeti Yunanistan’a dün ulaştı ve özel önem verilen ekonomik konularda Rum ve Yunan maliye bakanları, Yunanistan Merkez Bankası Başkanı’nın da katıldığı bir hazırlık toplantısı yaparak Yunanistan’da faaliyet gösteren Rum bankalarının yeniden sermayelendirilmesi konusunu ele aldı.

Gazete Anastasiadis’in “To Vima” isimli Yunan gazetesine verdiği röportajda Rum ve Yunan ekonomisini kapalı kaplar teorisine benzeterek bu nedenle iki ülkenin sıkı işbirliği yapması gereğine işaret ettiğini yazdı.

Habere göre asıl murad edilenin nahoş gelişmeleri bertaraf ederek krizin darbelerinden yaralanmış Rum ekonomisini canlandırma şartlarını yaratmak olduğunu söyleyen Anastasiadis, Atina Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada ise “Bu dönemde Yunanistan’ın gerek memorandum müzakeresi gerek uygulanması konusundaki deneyimine ihtiyaç duyuyoruz.  Biz de Yunanistan’a hidrokarbon yatakları gibi ilerleme kaydettiğimiz konularla ilgili deneyimlerimizi sunacağız. İki hükümetin Kıbrıs sorununda eşgüdüm yöntemleri de ele alınacak” dedi.

Simerini ise Anastasiadis’in Atina Haber Ajansı’na verdiği röportaja Rum ekonomisinin içerisinde bulunduğu durumu anlatırken, mevduatların tıraşlanmasının söz konusu olmadığını kesin bir dille belirttiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis “hedefimiz, mümkün olan en kısa sürede imzaya hazır olmaktır ve siyasi taahhüdümüz de memorandumu inançla uygulamaktır çünkü önümüzde ikinci bir memorandum bulmak istemiyoruz” dedi.