Güney Kıbrıs’ta, AKEL ve EDEK ekonomik ve sosyal meselelerde ortak inisiyatif almaya, aralarındaki anlaşmazlığa rağmen Kıbrıs sorununda ortak çalışma grubu oluşturmaya karar verdi.

Fileleftheros’un haberine göre ilk görüşmelerini dün yapan iki partinin lider kadroları özelleştirmeler ve sağlık sistemi konusunda işbirliği için ortak zemin bulurken, Kıbrıs sorununda anlaşmazlıkları not etti. Buna karşın iki parti, EDEK’in kamuoyuna açıkladığı görüşleri nedeniyle soru işareti oluşan meseleleri inceleyip izah etmek üzere çalışma grupları oluşturmaya karar verdi.

Gazete AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun kinayeli bir şekilde  “partilerin milli davadaki ezeli tezlerini değiştirmeden, çözüm ile tatmin edilmesi gereken konularda uzlaşı olanağı olup olmadığının saptanması için Kıbrıs sorununun özüne odaklanılacak” dediğini yazdı.

Simerini “Çalışma Grupları Kuruyorlar” başlıklı haberinde EDEK’in iki bölgeli iki toplumlu federasyonu reddettiğini kamuoyuna açıkladığını hatırlatarak AKEL ve EDEK’in kuracağı Kıbrıs sorunu çalışma grubunun özellikle bu konuya odaklanacağını yazdı.

Politis iki partinin Kıbrıs’la ilgili çalışma grubu oluşturma kararının, Yannakis Omiru’nun (EDEK) başkanlığı zamanında kararlaştırdığını ancak bugüne kadar hayata geçirilmediğini hatırlattı.

Gazete AKEL Genel Sekreteri Kiprianu’un, EDEK’in iki bölgeli iki toplumlu federasyonu reddetme ve Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partilerinin geleneksel Ledra Palace görüşmelerinden çekilme kararlarının AKEL’de birçok soru işareti yarattığını saklamadığına dikkat çekti.