HRİSTODULİDİS: “TÜM KRİTERLER YERİNE GETİRİLMELİ”

 Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye vizeleri kaldırması konusu bugünkü Rum basınında geniş yer bulurken, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, AB’nin Türkiye’ye vizeleri kaldırması için Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Alithia gazetesi, “AB’nin Türkiye Karşısındaki Tutumu Ortak” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve diğer bazı Rum siyasilerin konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Hristodulidis gazeteye yaptığı açıklamada, Rum hükümeti olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, AB Komisyonu’nun  yarın, Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirmesi konusundaki üçüncü değerlendirmesini Avrupa Konseyi’ne sunacağını hatırlattı.

Hristodulidis, konunun hukuki bir eylem olmasından ötürü Avrupa Parlamentosu’nun da onayını gerektirdiğini iddia ederek, Türkiye’nin uygulamaya koyması gereken yükümlülüklerden birinin de, tıpkı diğer AB vatandaşlarına olduğu gibi “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlarına Türkiye’ye vizesiz ve diğer işlemleri uygulamadan girme imkanı tanıması olduğunu vurguladı.

Hristodulidis ayrıca, karar alınabilmesi için oy birliğine ihtiyaç duyulmadığını, oy çokluğunun yeterli olacağını vurguladı.

Gazete, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun da dünkü açıklamasında, Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirmesinin kolay olmadığını, bunun birkaç haftada hallolacak kolay bir süreç olmadığını söylediğini yazdı.

Neofitu ayrıca, bazı AB ülkelerinin kendi ret cevaplarını veremeyerek, Güney Kıbrıs’ı günah keçisi olarak göstermeleri olasılığından söz etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Lefkoşa Gelişmeler Konusunda Sakinleştiriyor – Hükümet Sözcüsü: ‘Türkiye Karşılık Vermezse Hiçbir Şey Değişmez – Komisyon: Haziran’da Vize’yle Flört”.

Simerini: “Koşulların Yerine Getirilmesi Konusunda Mücadele – Koşullarda İndirim Yok”.

Haravgi: “Bilgiler Vizelerin Kalkacağı Yönünde Israrlı”.

Politis: “Koşullu ‘Evet’ – Komisyon Topu Konseye ve Parlamentoya Atıyor”.