“YA KAPSAMLI ÇÖZÜM, YA KADİFE AYRILIK”

Yeniden Doğuş Partisi, Crans Montana görüşmelerinin, Kıbrıs müzakere tarihine önemli bir dönemeç olarak geçeceğini belirterek “ya kapsamlı çözüme ulaşılacağını ya da kadife ayrılığa gidileceğini” savundu.

YDP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ünal Bay, yaptığı yazılı açıklamada, Crans Montana zirvesinin BM’nin zorlaması ile yapıldığı ve tarafların isteksizce buraya gittiğinin son derece açık olduğunu ileri sürerek, “Hal böyleyken isteksizce bir araya gelen ve başta Güvenlik ve Garantiler başta olmak üzere birçok konuda anlaşmazlıkları olan tarafların, nasıl bir mucize ile uzlaşmaya varacakları merak konusudur” dedi.

Crans Montana’nın en ilginç yönlerinden birisinin de, Rum Ulusal Konseyinin orada toplanacak olması olduğunu ifade eden Bay, Anastasiadis müzakere masasına Yunanistan ve Rum Ulusal Konseyi’nin desteği ile otururken, Akıncı’nın Crans Montana’ya Türkiye ve Kıbrıs Türk kamuoyunun ve siyasi partilerinin ne kadarının desteğini alarak gittiğinin bir soru işareti olduğunu öne sürdü.

Meclis dışındaki partilerin görüşünün alınmamasını eleştiren Bay, “Crans-Montana Crans Montana kapsamlı bir çözüm için en iyi fırsatın olduğu yerdir” dense de aslında sonucu kestirmek ve tarafların somut bir çözüme ulaşmayacağına tahmin etmenin hiç de zor olmadığını savundu.

Bay, “Tarafların anlaşmazlığı halinde BM artık çözüm arayışlarının bittiğini ilan etmeli ve yeni bir durum değerlendirmesine ihtiyaç duyulduğunu resmen duyurulmalıdır. Crans-Montana, ya ‘kapsamlı çözüm’ ya da ‘kadife ayrılık’ formülünün adı olmalıdır. Parti olarak haklarımıza halel getirmeyecek bir çözüm için Crans Montana’yı selamlıyoruz” dedi.