Sivrisinek İlaçlamasında Önce İnsan Sağlığı

Kıbrıs Manşet

Yaz aylarının gelmesiyle her yıl olduğu gibi uyukularımızın düşmanı sivrisinekler uyuku uyutmuyor.
Belediyeler vatandaşın rahat bir yaz geçirmesi için çalışmalarını gece gündüz sürdürüyor. Gündüz sineklerin bulunduğu noktalar, insan ve diğer canlıların da zarar görmemesi için biyolojik yöntemlerle, bataklık, bina altı sular ve benzeri yerler ise kimyasal yöntemlerle ilaçlanıyor. Bu çalışmaların yanı sıra sinek üremesine müsait bir ortam sağlayan atık lastikler toplanıyor, kayalık ve hayvan barınakları da belirli periyotlarla ilaçlanıyor. Sinekle mücadele ekipleri yazın gelmesi ve sıcakların artmasıyla birlikte gece de mücadele ediyor.



Bazı belediyelerce, yaz aylarında açık havada yapılan sivrisinek ilaçlamaları insan sağlığını olumsuz etkiliyor

FARKLI ALTERNATİF YÖNTEMLER UYGULANMALI

Erişkin sivrisineklere yönelik mücadelede insan ve çevre sağlığına önemli boyutlarda zararların olduğu sisleme yöntemiyle yapılan ilaçlamalar için uzmanlar erişkin sivrisineklere, küpdüşenlere karşı mahalle ve sokak aralarında yapılan ilaçlamadan kesinlikle vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyor.

"SİNEK İÇİN İNSAN SAĞLIĞINI RİSKE ATAMAYIZ"

Uzmanlar, sivrisinek ve diğer haşereler ile kalıcı, etkili mücadelenin, üreme kaynaklarının yok edilmesinden ve larva safhasında üremelerinin engellenmesinden geçtiğini belirtiyor. Belediyelerin sivrisinek ve haşere ile mücadelede sivrisineklerin larva dönemlerinde, yumurta bıraktıkları ya da yumurta bırakma ihtimali olan ortamlarda insan sağlığını ve doğayı etkilemeyecek şekilde çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyorlar.

BAZI BELEDİYELER BİLİNÇLİ

Bazı belediyeler her türlü haşereye karşı yaptığı ilaçlama çalışmalarına, vatandaşlardan gelen şikayetler doğrultusunda vatandaşın zarar görmeyeceği şekilde mücadele etmeye devam ediyor. Ekipler, öncelikle bölgede kontrol dışı bir üreme alanının varlığını araştırıyor, tespit edilen üreme alanları ortadan kaldırılıyor, yine sorun çözülmezse programa alınarak belirli aralıklarla düzenli olarak ilaçlanıyor.

SİVRİSİNEKLERE KARŞI FARKLI MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Uzmanların hazırladığı rapora göre sivrisineklerle mücadele yönteminde kullanılan ilaçlar, insan ve çevre sağlığı açısından orta ve uzun vadede ciddi riskler taşıyor. Ancak bazı belediyeler, vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine ilaçlama yapmaya devam ediyor ya da söz konusu kimyasallar yerine ilaçlama makineleriyle su sıkarak geçiştirici yöntemlere başvuruyor.

Rapora göre günümüzde özellikle ULV makineleri cadde ve sokaklarda havaya püskürtülen bu ilaçlar, uzun süre havada asılı kalıyor, orada bulunan insanlar ve hayvanlar tarafından solunuyor. Bunun sonucunda da akut veya kronik zehirlenmelere ve her türlü kanser vakasının artışına yol açabiliyor. Yine havaya püskürtülen bu böcek öldürücü ilaçlar, bir süre sonra yere inmekte, toprağa, yeraltı sularına ve her türlü yüzeye karışmakta, yağmur kanalları, dere yatakları ile nehirlere, denizlere ulaşmakta, bir bütün olarak çevre kirliliğinin artmasında önemli rol oynamakta.

Bazı pestisitlerin su ortamındaki besin zincirinde birikerek canlıdan canlıya artan konsantrasyonlar halinde taşındığı biliniyor. Nehir, göl ve denizler gibi su ortamlarındaki zehirlenme olayları çoğunlukla kronik seyrediyor. Fark edilinceye kadar ise aylar ve yıllar geçiyor. Zehirleme yeteneği düşük olan kimyasal maddelerin bile doğada birikme özelliğinden veya kronik zehirlilik nedeniyle bazı canlı türlerini zamanla yok ettiği, bunun sonucunda da zincirleme olarak diğer canlı türlerinin de biyolojik dengelerinin bozulduğu, bilimsel yöntemlerle kanıtlandı.

Yapılan araştırma raporunda da özellikle yaz aylarında açık havada yapılan erişkin veya tüm uçmakta olan sivrisinek mücadelesinin, tüm olanaklar kullanılsa bile, etkili veya başarılı olma oranının % 2-5 arasında olduğu saptanmış bu nedenle erişkin sivrisinek ilaçlamasından kesinlikle vazgeçilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Raporun sonucunda ULV makineleri ile soğuk sisleme tarzında, periyodik olarak yürütülen cadde ve sokak ilaçlamalarının, sınırlı ve zorunlu haller dışında kesinlikle yapılmaması gerektiği belirtilerek erişkin sivrisinek mücadelesi yapılacaksa bugünkü uygulamaların tam aksine yoğun olarak kış aylarında yapılması gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca başta fosseptik, kuyular, dere ve göletler olmak üzere sivrisinek üremesine müsait her türlü su birikintilerinin öncelikle çalışmalar yapılarak buraların kalıcı bir şekilde larva üreme kaynağı olmaktan çıkarılması gerektiği belirtildi.

Rapora göre insan sağlığına zararlı böcek ilaçlarını kullanmadan da korunma yöntemleri mevcut. Bunlardan bazıları vatandaşların kendi olanaklarıyla da sağlayabilecekleri yöntemlerden oluşuyor. Bahçedeki, balkondaki içinde su birikmiş saksıların, kapların, kovaların haftada bir iki defa boşaltılması, süs havuzlarının kapatılması, çatı yağmur kanallarının düzenli kontrol edilmesi, cam ve kapıların telle kapatılarak mümkün olduğunca açık bırakılmaması, bahçe civarında kalıcı su birikintilerinin olmamasına, fosseptiklerin kapalı tutulmasına özen gösterilmesi gibi önlemler öneriliyor.