“Öğrenci Sayımız 15 Bine Ulaştı”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, bu yıl öğrenci sayısının 15 bine ulaştığını belirterek “Çok başarılı bir kayıt dönemi geçirdik. Yeni açılan bölümler, mevcut bölümlere bağlı tercihler ve uluslararası öğrenci sayısının artması, yerel öğrencilerimizin üniversitemizi benimsemesi ve tercihlerini o yönde kullanması bu sayıya ulaşmamızı sağladı” dedi.

Katıldığı TV programında soruları yanıtlayan Serhat Akpınar GAÜ’de ulaşılan öğrenci sayısı nedeniyle bazı fiziki düzenlemeler ve yapılandırmaların devam ettiğini belirterek “Akademik kadro ve gelişim süreci devam ediyor, şu an çok güzel bir doku oluştu.Güzel bir yıla başlangıç yaptık” dedi

Mülteci Üniversitesi

Son günlerde kamuoyunda sıklıkla konuşulan konularla ilgili soruları da yanıtlayan Akpınar “Mülteci Üniversitesi” tartışmalarıyla ilgili olarak “Bizler de bu konuyu basından öğrendik. Üniversiteler evrensel değerler üzerine kurulur ve o irade üzerinde faaliyet göstermek durumundadır. Şu an bazı üniversiteler tematik üniversite olma durumunda bir takım düzenlemelerle açılıyorlar ama tamamıyla bir mülteci üniversitesi ne kadar doğrudur emin değilim. Tabii içerik ve bu yönde izinler alındığı konusunda bilgiler var” dedi

Bu konunun aslında Hükümet ve YÖDAK’ın yetkisi altında olduğuna işaret eden Akpınar “Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konuya bakışı ve o yönde bir yönlendirmesi var mıdır? Ona da ayrıca bakıp tüm yönleriyle değerlendirme yapmak gerekir. Burada toplumsal ve demogratik yapıyı iyi düşünmemiz lazım” diye konuştu.

Üniversiteler Birliği

Programda, Kıbrıs Türk Üniversiteler Birliği (KTÜB) ile ilgili bir soruylu yanıtlayan Akpınar, Başkanlığını yaptığı birliğe üye olan üniversitelerin büyük bir destek verdiğini, bu inançla yola çıktıklarını vurgulayarak “Öncelikle Kıbrıs’taki tutuk yapımızı ada dışında ele almaya başladık. Özellikle uluslararası kurum ve örgütlere üyeliklerimizi ve Kıbrıs’taki yüksek öğretim saygınlığını daha da arttırmak için bir takım girşimlerimiz oldu ve çok önemli kurumlara üye olmayı başardık ve onlarla protokoller yapmaya başladık” diyerek şunları söyledi:

“Önümüzdeki hafta Orta Asya’da farklı üniversite birlikleriyle antlaşmalarımız olacak ve böylece hem oradaki yüksek öğretim kurumları tarafından üniversitelerimizin kabulüne büyük bir destek vermiş olacağız, bunun da ötesinde Kıbrıs’taki yüksek öğretim faaliyeti ve misyon ve gelişimiyle ilgili de hem hükümetimiz hem de YÖDAK başta olmak üzere Milli

Eğitim Bakanlığı’nı bilgilendirmek üzere sürecin gelişmesine bağlı alınması gereken tedbirler, gelişme düzenlemelerle ilgili her türlü yasal veya kurumsal düzeyde de ele alınmasına yönelik destek vermeye çalışacağız”

Kur sabitleme konusu

Son günlerde hızla artan dövir kurları nedeniyle yaşanan sorunlara yönelik olarak “kur sabitlemesi” yaptıklarını anlatan Serhat Akpınar “O zamanın kurları dikkate alınarak sabitleme yapıldı, bir takım öğrencilerimiz sabitlemeyi daha düşük bir kur dan bekliyordu, ancak o sabitleme ilerleyen günleri düşünerek alındı ve büyük bir memnuniyetle karşılandı” diyerek şunları kaydetti:

“Kur sabitleme uygulamasının öğrencimize yeterince yansıdığını düşünüyorum, tabii ileriye dönük baktığımız da bir takım daha farklı tedbiler almamız gerekecektir diye düşünüyorum. Döviz kurlarını tamamiyle TL düzeyinde ele alınması gerekiyor ama Kıbrıs’taki bilançolarda sadece TL değil Euro da etken oluyor. Durum böyle olunca da kur farkları oluşuyor, bu nedenle KTÜB olarak bilançolarda iyileştirmeye gideceğiz”

GAÜ-Çetinkaya projesi

Bir soru üzerine Girne Amerikan Üniversitesi’nin Çetinkaya Türk Spor Kulübü (ÇTSK) ile ilgili kararı da değerlendiren Serhat Akpınar “Çok güzel bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum özellikle Asım Bey’in de büyük bir bağlılıktan öte kendini tamamen adamış gibi olaya sarılmış olması ortaya böyle bir sonucun ortaya çıkmasını sağladı. Üniversite olarak bizlerin destek vermesi, sporumuzun geleceğine sahip çıkma isteğimiz ve Lefkoşa’da böylesi efsane bir yapı’nın her yılında izler bırakmış bir kulübün tabi ki devamlılığı ve sürdürülebilirliği çok önemliydi” diyerek şunları söyledi:

“Bizler için, vermiş olduğumuz karar ve Asım Bey’in kendi yönetiminde ve yönetim arkadaşlarıyla da konuyu çok ciddi bir şekilde ele almış olması ortaya çok başarılı bir motivasyon çıkardı. İlk önce çok zorlanacağımızı gördük ve hissettik, lakin takım iyi şekilde motive oldu ve şu an ciddi başarılar göstermeye başladı. Önümüzdeki yıllarda bu başarı daha da artacaktır. Bizler gibi kurum ve kuruluşların destek vermesi, sahip çıkması, yönlendirmesi, kurumsullaştırma adına adımlar atması lazım”