KKTC BAKANLAR KURULU  KREDİ GECİKME FAİZLERİNİN SİLİNMESİ İÇİN YASA TASARISI HAZIRLADI

Sosyal Konut Yasası kapsamında dağıtılan Arsaların işlemlerini tamamlamak ve tahsil edilemeyen alacakların tahsilini sağlamak amacıyla Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırlandı. Tasarı, 19 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak halkın bilgisine getirildi.

Tasarının "Geçici 1. Madde"sinde, "Yürürlükten kaldırılan Sosyal Konut Yasası kapsamında dağıtılan kırsal kesim arsalannın, satış işlemlerinin üç yıl dalıa uzatılarak konut inşaatını bitirmiş ve/veya başlamış olan hak salıiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesini sağlamakla birlikte, İdarenin gelirlerini artırmak ve kullanılmayan arsaların tespit edilerek kaynakların verinıli kullanımını sağlamak" amaçlanıyor.

Geçici 2'nci maddede, sosyal konut ve kırsal kesim kredisi alan hak salıiplerinin ödenmeyen taksitleri ile gecikme zamlarına indirime gidilmesi suretiyle kısa sürede tahsilini sağlanması hedefieniyor Konut Edindirme (Deği~iklik) Yasa Tasarısı Yasa, Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirildi, Konut Edindirme Yasası ile birlikte okunacak.

Yasa tasansı maddeleri şöyle: .
"Geçici Madde Dağıtılan Kırsal Kesim Arsalarının Denetimi ve Satışı:
1. (1) Sosyal Konut Yasası kapsamında hak salıipierine dağıtılan kırsal kesim arsalannın, bu Yasanın 16'ıncı maddesinde öngörülen yöntemle tespit edilen arsa satış bedeli karşılığında, bu Yasanın 18'inci maddesinde öngörülen yöntemle konut inşaatını bitiren ve/veya başlayan hak salıipierine satışı gerçekleştirilir. İdare, konut inşaatını bitiren ve/veya başlayan hak sahiplerine arsaların satışlarını bu (Değişiklik) Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 3 yıl içerisinde gerçekleştirir. Bu süre içerisinde satış senedi ve/veya mukavelesini imzalamayan hak salıiplerinin hak sahipliliğinin düşürülmesi için İdare tarafından işlem başlatılır.
(2) Yukardaki (l)'inci fıkra uyarınca satışı gerçekleşen arsaların satış bedellerinin %50'si İdareye gelir kaydedilir, diğer %50'si ise İdare tarafından Maliye Bakanlığında İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mallar Yasasında belirlenen eşdeğer malların tazmini hesabına yatırılır.

(3) Bu Yasanın yürürlüğe girmesinden önce Sosyal Konut Yasası kapsamında dağıtılan arsalar Idarece denetlenir. İnşaata başlanmayan ve bu Yasanın ?'inci maddesi kurallarına haiz kiş ile arsa satış işlemlerini gerçekleştirmek üzere bir yıllık süre verilir. Bu süre içerisinde satış senedi ve/veya mukavelesini imzalamayan hak salıiplerinin hak sahipliliğinin düşürülmesi için İdare tarafından işlem başlatılır.

Geçici Madde Gecikmiş Taksit Borcu ve Gecikme Faizlerini ve/veya Gecikme Zamlarını Ödeme Şekli:
2. (1) Sosyal Konut Yasası uyarınca sosyal konut ve kırsal kesim kredisi alan hak sahipleri, herhangi bir nedenle bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödeyemedikleri taksit borçlannın tümünü ve bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itiban ile tahakkuk eden gecikme faizlerinin ve/veya gecikme zamlannın %95'i bağışlanarak geriye kalan %5'lik kısmını bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, KonutEdUKlinneİdaresi tarafından hazırlanacak Ek Mukaveleyi imzalayarak öder.
(2) Sosyal Konut Yasası uyarınca sosyal konut ve kırsal kesim kredisi alan hak sahipleri, herhangi bir nedenle bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarih den sonra ödeyemedikleri taksit borçlannın tümünü ve Ek mukavele imza tarihine kadar tahakkuk eden gecikme faizlerinin ve/veya gecikme zamlannın %90'i bağışlanarak geriye kalan %10'luk kısmını bu (değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde • öder.
(3) Yukandaki 1 'inci ve 2' inci fıkra kurallan, bu (değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihte sosyal konut ve kırsal kesim kredi borcu olanlara uygulanır".