ÇEVRE KOMİTESİ’NİN TALEBİYLE, YAPILAN HAVADAKİ ELEKTROMANYETİK ALAN ŞİDDET ÖLÇÜM RAPORLARI SİBER’E SUNULDU

KKTC GENELİNDE YAPILAN ELEKTROMANYETİK ALAN ŞİDDET ÖLÇÜMLERİ, LİMİTLERİN ALTINDA ÇIKTI

Meclis Başkanı Sibel Siber, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu üyelerini kabul etti.

Meclisten yapılan açıklamaya göre, kabulde, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkan Yardımcısı Sait Erkmen, Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Ademgil, Kurumun uzman mühendisi Mehmet Cezar ile Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Daire Başkan Necati Uğurlu da hazır bulundu.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük kabulde, KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliğinde KKTC genelinde yapılan elektromanyetik alan şiddet ölçüm raporlarını Meclis Başkanı Sibel Siber’e sundu.

Bürüncük, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in havadaki elektromanyetik konusunda bilgi kirliliği yaşandığını söylediğini ve bunun sonlandırılması için ölçüm yapılmasını talep ettiğini anımsattı. Bürüncük, havadaki elektromanyetik ölçümlerinin ülke genelinde yapıldığını da açıkladı.

UĞURLU

Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Daire Başkanı Necati Uğurlu da, yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

Uğurlu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve KKTC’de de,  baz istasyonlarına yönelik ciddi bir sıkıntı yaşandığını anlatarak, yanlış bilgilendirilmelerden dolayı vatandaşın baz istasyonlarına karşı tepki oluştuğuna dikkati çekti.

Halkta oluşan bu tepkiyi gidermek adına gerek Türkiye’de gerekse de KKTC’de bir takım çalışmalar içerisinde bulunduklarını anlatan Uğurlu, yapılan çalışmalar sonucunda, hem Türkiye’de hem de Kuzey Kıbrıs’ta ölçümlerin, uluslararası limit değerlerinin çok altında olduğunu açıkladı.

Uğurlu, “Uluslararası limit değerleri 41 volt’tur, KKTC’de ise bu değerler bu limitin çok altında. Ölçümlerde en yüksek değer 3 volt çıktı. Kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından, yapılan ölçümlerin açıklanması çok önemli. Yapılan ölçümler açıklandıkça, halkın baz istasyonlarına karşı olan ön yargıları da azalmış olacak” dedi.

SİBER: “HALK DOĞRU BİLGİLENDİRİLMELİ”

Meclis Başkanı Sibel Siber de, Bilgi Teknoloji ve Haberleşme Kurumu ile Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun hazırladığı rapor için teşekkür etti.

Siber, halkın doğru bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirerek “Eğer bir risk varsa, bu riski halkla paylaşmak ve bu riske karşı önlem almak, birincil görevimizdir” dedi.

Havadaki elektromanyetik dalgaların ve baz istasyonlarının, insan sağlığını ne derecede etkilediği konusunda herkeste bir endişe olduğuna dikkati çeken Siber, “Eğer bu endişelerimiz yersiz ise ve yapılan ölçümlerde, havadaki elektromanyetik kirlilik, insan sağlığını tehdit eden boyutlarda değilse, bunun da halkımız tarafından bilinmesi gerekir. Aksi halde bilgi kirliliği bizi mutsuz eder, huzursuz eder” dedi.

Sibel Siber, ülkedeki en önemli sorunlardan bir tanesinin denetim eksikliği olduğuna dikkati çekti.

Cumhuriyet Meclisi Çevre Komitesi olarak havadaki kirliliğin ölçülmesi için uluslararası standartlarda ölçüm talep ettiklerini anımsatan Siber, bu ölçümün gerçekleşip sonuçların açıklanmasına çok memnun olduğunu dile getirdi.

Sibel Siber, ölçüm sonuçlarını Çevre Komitesi’nde değerlendireceklerini de belirtti.

“Bir şeyi bilmemek, doğru bilgiye ulaşmamak hem kişiyi, hem toplumu olumsuz yönde etkiliyor” diyen Siber, gıda güvenliğinde de bu sorun yaşandığını ve gıdanın güvenli olduğuna dair denetimlerin tam olduğuna veya yapılan denetimlerin tam olarak halkla paylaşıldığına dair sürekli kuşku duyulduğunu söyledi.

Sağlığın çok önemli olduğunu, sağlıkta risk varsa bunların tespit edilerek giderilmesi gerektiğini vurgulayan Siber, sağlıkta risk varsa ve bu gizlenirse bunun bir insanlık suçu olduğunu belirterek bu konuda çok hassas olduklarını dile getirdi.