ANASTASİADİS BAŞKENTTE SİYASİ DESTEK ARAYIŞINDA

HRİSTOFYAS: “MUHALEFETTEKİ KAHRAMANLIKLARINI ŞİMDİ DE GÖSTERSİNLER”

Uluslararası Para Fonu (IMF), Pimco’nun Rum bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için gereken meblağla ilgili, 8,8milyar Euro öngören aşırı senaryosunu dahi aşırı iyimser buldu; Troyka ile müzakerelerde gerilim yaşandı. Hal böyle olunca konu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in siyasi düzeydeki mücadelesine kaldı.

Politis “IMF Borç Konusunda İpi Geriyor... PIMCO’nun 10 Milyar Euro Öngören Aşırı Senaryosunu İyimser Buluyor... Anastasiadis Siyasi Düzeyde Savaşa Başlıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde PİMCO’nun aşırı/uç senaryosunu iyimser diye niteleyen IMF’nin Troyka’daki temsilcisinin gerçek ihtiyacın 10 milyar Euro olduğunda ısrar ettiğini yazdı.

Bu meblağın Rum kamu borcunu sürdürülemez kıldığına işaret eden gazete, Rum yönetiminin PIMCO’nun uç senaryosu yerine asıl senaryosu (milyar Euro) üzerinde durması üzerine Troyka’yla müzakerelerde gerçek bir çıkmazla karşı karşıya gelindiğini kaydetti.

Habere göre hal böyle olunca konunun yönetimini artık Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis devraldı. Anastasiadis bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel’le, Troyka’yla temaslar konusunda telefon görüşmesi yapacak, yarın da (Pazar) Yunanistan’ın destek mekanizmasından aldığı paranın bir kısmı ile bu ülkede faaliyet gösteren Rum bankalarını yeniden sermayelendirmesi olanaklarını araştırmak üzere Atina’ya gidecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşme talebini her zaman gündeminde tutan Anastasiadis dün Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Vyacheslav Shumsky’yi Köşk’e çağırarak görüştü. Görüşme sonrasında açıklama yapılmadı.

Gazete Pazar günü beklenmeyen bir şey olmaması halinde Troyka heyet başkanlarının Güney’den, anlaşmaya varmadan ayrılacaklarını yazdı “tabii müzakereler bugün devam ederse” vurgusunu ekledi.

Fileleftheros “Belirleyici Üç Gün... Merkel’le İrtibat ve Samaras’la Görüşme Anahtar” başlıklı manşet haberinde Rum ekonomisinin kurtarılması çabalarında çok şeyin bu üç gün içerisindeki gelişmelere bağlı olduğunu yazdı.

Habere göre Anastasiadis bugün Merkel’le yapacağı telefon görüşmesinde, sağlanacak finansmanın kamu borcunu sürdürülebilir kılacak şekilde yapılması için destek isteyecek. Rum yönetimi, ya PIMCO’nun ana senaryosunun uygulanmasını veya aşırı/uç senaryo tercih edilecekse uygulamada esnek davranılmasını istiyor.

Alithia “Washington, Berlin, Moskova, Brüksel, Atina... Beş Başkentte Siyasi İnisiyatifler” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis hükümetinin Troyka’nın Rum kredi sözleşmesini kesinleştirmek için koştuğu, Rum ekonomisi açısından yıkıcı ve katı şartlardan kaçabilmek için Washington’dan Brüksel’e, Berlin’e, Atina’ya ve Moskova’ya kadar birçok cephede savaş verdiğini yazdı.

Habere göre Rusya’nın Güney Kıbrıs’a yapılacak mali yardıma iştirak etme konusunda takınacağı tavır memorandum müzakerelerindeki gelişmenin anahtarı görülüyor. Putin’le görüşme talep eden Anastasiadis dün bu amaçla Rus Büyükelçi Schumsky’yle görüştü. Anastasiadis’in Putin’den; daha önce bu ülkeden alınan 2,milyar Euro’luk kredinin vadesinin yıl uzatılmasını ve faizinin (yüzde 4,5) yüzde 1,5-düşürülmesini talep edeceği yolunda bilgiler var.

Gazete Rus yatırımcıların Güney Kıbrıs’ın en büyük iki bankası olan “Kıbrıs Bankası”ndaki hisselerini artırmak ve “Laiki (Halk) Bankası’na büyük hissedar olmak istedikleri bilgileri de bulunduğunu kaydetti.
 
HRİSTOFYAS: “MUHALEFETTEKİ KAHRAMANLIKLARINI ŞİMDİ DE GÖSTERSİNLER”

Fileleftheros, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın dün Anastasiadis hükümetini, seçim kampanyası döneminde gösterdiği kahramanlığı şimdi de göstermeye çağırdığını yazdı.

Habere göre Hristofyas, seçimlerden sonraki ilk yorumlarında, seçimlerden önce verilen vaatlerinin bugün karşılık bulmadığını söyleyerek, “Hristofyas giderse her şey iyi olacak sözlerinin bir karşılığı olacağını zannetmiyorum. Troyka’nın eski ve yeni taleplerinin, bugünkü iktidar tarafından, kısa süre önce gösterdikleri aynı kahramanlıkla göğüsleneceğini umuyorum” dedi.