GAÜ, dünyaya açılan pencere
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Çelenk, Girne Amerikan Üniversitesi’nin Kıbrıs’ın uluslararası 
arenada tanınmasına büyük katkı yaptığını söyledi.

Katıldığı TV programında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Çelenk, “Girne Amerikan Üniversitesi, ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli bir konuma sahiptir. Bu üniversitede dünyanın yüze yakın ülkesinden öğrenci bulunmaktadır. Bu anlamda, bu üniversite Kıbrıs’ın ve de Türkiye’nin uluslararası arenada tanınmasına büyük katkı sağlamaktadır” diye konuştu. 

Girne Amerikan Üniversitesi’nin çok çeşitli kültürlerden gelen öğrencileri bünyesinde barındırarak, uluslararası kültürün bu adada sentezlenmesine de çok önemli bir katkı sağladığına dikkat çeken Çelenk, “Öğretmen eğitimi bir ülkenin eğitim sisteminin can damarıdır. Bir ülkenin kalkınması nitelikli insan gücüyle mümkündür. Ülkenin arzuladığı nitelikli insan gücünü yetiştirme görevi öğretmenindir. O nedenle de öğretmen eğitimi rastlantıya bırakılamayacak kadar önemlidir” dedi. 

“Bir Sağlık Bakanı’nın Tıp Fakültelerindeki uygulanan eğitime, bir Adalet Bakanı’nın Hukuk Fakültelerindeki eğitime, bir Tarım Bakanı’nın da Ziraat Fakültelerindeki eğitime el attıkları pek görülmez ama, her değişen Milli Eğitim Bakanı’nın ilk işinin eğitim sistemindeki her taşı yerinden oynatmak olduğunu herkes bilir. Bu arada öğretmen eğitimi de sil baştan hep yeniden değiştirilir” diye konuşan Prof. Dr. Süleyman Çelenk, bu durumun ülkedeki istikrarsızlıkların ana kaynağı olduğunu söyledi.

Eğitim sisteminin sürekli değiştirilmesinin yanlmışlığına değinen Çelenk, “Anayasal sisteme uygun, partiler üstü, önüne gelenin kolayca değiştiremeyeceği ulusal bir eğitim sisteminin olması, ülkemizin istikrar içinde gelişmesinin de teminatını oluşturacaktır” dedi. “Girne Amerikan Üniversitesi, istenilen nitelikte örnek öğretmeni yetiştirme konusunda beklentilerin ötesinde gayretli ve özenli bir tutum içerisindedir. Öyle de olmaya devam edecektir” diye konuşan Çelenk “Okul başarısının ön koşulu verimli okul aile ilişkilerinden geçmektedir.

Çok değişik boyutlardaki okulu ve aileyi konu alan araştırmalar okul başarısının yarıdan fazlasının aileye ait olduğunu göstermektedir.  Evde sevgiye dayalı kurulan aile ortamının, okulda çocuğuna destek olan ve de okulla işbirliği içinde bulunan bir ailenin varlığı okul başarısının artmasında en temel faktörü oluşturmaktadır. O nedenle de çocuğun eğitiminde okul aile ilişkileri geliştirilmelidir” dedi.