GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi’nden uyarı

Kıyılarımız tehlike altında

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Sualtı Araştırma Merkezi, Kıbrıs kıyılarında görülen ve “Aslan Balığı” olarak bilinen zehirli deniz balıklarıyla ilgili uyarıda bulunarak, ekosistemi bozacak bu canlıların hızlı bir biçimde avlanarak ortadan kaldırılması gerektiğini açıkladı.

GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi’nin kıyılarda yaptığı araştırmalar ve neler yapılması gerektiği konusundaki açıklamasında şöyle denildi:



Zehirli Canlı grubu

Aslan balıkları olarak bilinen zehirli deniz canlıları grubundan Pterois genusunda 9 tür bulunuyor. Bunlardan en bilinenleri Pterois Radiata, Pterois Volitans ve Pterois Miles. 4 Ağustos 2015 tarihinde ilk defa kıyılarımızda görülen Aslan balığı, Pterois Miles’dir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir. Renkli görüntüleriyle ilgi çekici olan aslan balıkları, üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması halinde birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğu görülebildiği gibi ölüme de neden olabilir.



Sıcak sulara yayıldılar

Aslen Indo-Pasifik sularında yoğun popülasyonları bulunan aslan balıkları günümüzde bir çok sıcak suya yayılmış durumdadır. Bu yayılımın neticesinde yerleştikleri ortama taşıdıkları bazı ekolojik problemlerden ötürü de son dönemlerde istilacı tür olarak görülmektedir. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar.