BU YILIN TEMASI “MİMARLIK, YAPI VE İKLİM”

ÖGE: “ORTAK AKIL VE UZLAŞIYLA ÇÖZÜMLER, GELECEK NESİLLERE KARŞI KAÇINILMAZ SORUMLULUĞUMUZ”


Kıbrıs Türk Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, hayatın her alanında ortak akıl ve uzlaşı ortamıyla optimum çözümler üreterek sürdürülebilir çevre ve yaşam ortamı oluşturulmasının gelecek nesillere karşı kaçınılmaz sorumluluk olduğunu vurguladı.

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi kutlanan Dünya Mimarlık Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Öge, 1.3 milyon mimarın temsilcisi olan Dünya Mimarlar Birliği’nin (UIA) bu yılki temayı  “Mimarlık, Yapı, İklim”  olarak belirlediğini bildirdi.

Öge, Kıbrıs’ta özlenen düzen ve barış için umutlu bekleyişleri sürerken, yakın çevrede gelişen huzursuzluk ve savaş ortamı ve barut kokusunun tüm Orta Doğu’ya yayılma olasılığını her geçen gün artırdığını kaydederek, bu günü toplumsal farkındalık ve eğitimi ön planda tutarak buruk biçimde kutlamayı tercih ettiklerini ifade etti.
Mimarlığın, yaşamla birlikte hayat bulduğunu ve çağlar boyu insanlık evrimi ve değişen ihtiyaçlarıyla değişerek geliştiğini belirten Azmi Öge, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Yaşamı yapılarla etkileyen ve etkilenen mimarlık, ego, hırs, ihtiras, aç gözlülük ve çıkar gibi insani günahların esaretinden dolaylı şiddet ve tüketim aracı olarak kullanılsa da, duyarlı kişi ve kurumlarca çevre,  insan ve sanat odaklı tasarımlar, yaşamı sürdürülebilir kılmıştır. 
Yapı ve yaşamı şekillendiren mimarlık, direkt ve dolaylı olarak çevresel faktörler ve bunun baş aktörü olan mevzuat ve iklimle etkileşim içerisinde olmuştur. Vazgeçilmez unsurların birlikte ayakta durması insanlık ve artan ihtiyaçları için kaçınılmazdır. Bu bağlamda hayatımızın her alanında, anti demokratik, keyfi, reddeden, göz ardı eden yasakçı zihniyetten öte, ortak akıl ve uzlaşı ortamı ile optimum çözümler üreterek sürdürülebilir çevre ve yaşam ortamı oluşturulması, gelecek nesillere olan kaçınılmaz sorumluluğumuzdur.”
Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, umut, hayal gücü ve sevginin, sanat ve sanat ile ilişkili kişi ve mesleklerin yaşamsal gücü olduğuna işaret ederek, kültürel mirasın da sanat ve sanat eserlerinin aktarılması ile nesiller boyu yaşayabildiğini vurguladı.
Öge, mesajını “Umut, hayal gücü ve sevgiden ödün vermeden, mesleki ve insani doğrular ışığında ortak akıl ve uzlaşı ile yaşam alanlarımızı ve kültürel değerlerimizi koruyup geliştirerek gelecek nesillere aktarmak dileğiyle…” ifadeleriyle tamamladı.