48 Aile Evsiz Kalabilir
Uzun süreden beridir yol ve aydınlatma bekleyen Olbia Sitesi sakinleri, 2 Kasım 2014’te sitenin üzerinde bulunduğu arazinin satışa çıkacağı bildirimi alınca büyük bir şok yaşadı

Bin bir zorlukla başlarını sokabilecek bir ev satın alan ve yaklaşık dokuz yıldır yolu, aydınlatması bulunmayan Olbia Sitesi’nde ikamet eden vatandaşlar, yol sorunu çözülecek diye ümitle beklerken, tam aksine üzerinde oturdukları evlerinin ellerinden gideceği endişesine kapıldı.
Toplamda 104 hane bulunan, 78’i satılan Olbia Sitesi’nde sadece 48 hanede ailelerin kaldığını kaydeden site sakinleri, işten çıkıp evlerine döndüklerinde kapılarında satış emrini bildiren belgelerle karşılaştıklarını ve şaşkınlıklarını gizleyemediklerini dile getirdi.
Sitenin üzerine bulunduğu dört tarla koçanının 2 Kasım 2014’te satışa çıkacağını bildiren belgeleri görünce büyük bir şok yaşayan site sakinleri, “Bir Kulaksız faciası daha yaşanacak” diyerek tepkilerini belirtti.

Türkmen: İki müteahhit de ortalarda yok
Konuyla ilgili sıkıntılarını KIBRIS’a aktaran ve Olbia Sitesi sakinlerinin sözcüsü olan İzzet Türkmen, 2005 yılında yapımına başlanan Olbia Sitesi’nden 2008 yılında Mithat Paksoy isimli bir müteahhitten daire satın aldıklarını belirtti.
Dokuz yıl önce aldıkları dairelerin halen bitmediğini anlatan Türkmen, o dönemki müteahhitin kendilerini dolandırıp adadan ayrıldığını iddia etti ve ardından sitenin başka bir firmaya geçtiğini öğrendiklerini belirtti.
Bu defa da muhataplarının ikinci müteahhit Ali İhsan Dalıcı olduğunu dile getiren Türkmen, o müteahhidin de bir takım kazı ve altyapı işleri yaptıktan sonra yaklaşık 6-7 aydır yurt dışında olduğunu ileri sürdü.
İnşaatların başladığı dönemlerde Mithat Paksoy isimli müteahhitin bir bankadan inşaatları tamamlamak adına
500 bin TL kredi aldığını ve söz konusu bankanın batmasıyla birlikte, her şeyin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fon’una (TMSF) aktarıldığını iddia eden Türkmen, şunları söyledi:
“Doğal olarak bizim borçlarımız da oraya aktarıldı. Tarlaların koçanları o yılarda TMSF’ye aktarıldı. TMSF, o yıllarda bizi aradı ve devlet olarak bize yardımcı olacaklarını söyledi. Makbuzları ve evrakları istediler. Konuyu bir şekilde temizleyeceklerini söylediler. Ancak aradan geçen yıllarda hiçbir gelişme olmadı.”

“Yıl 2014, halen bir çözüm yok”
Devletten beklenen yardımı o yıllardan bu yana göremediklerini belirten Türkmen, “Yıl 2014, halen çözüm yok” diye konuşan Türkmen, ellerinde şu anda mahkemeden daha önce alınmış bir ara emri, yani satış emri olduğunu kaydetti.
Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elimize ulaşan bu belgede tüm malların birlikte satılacağı belirtiliyor. Bu ne demektir? Sitenin üzerine oturduğu dört tane tarla koçanı 2 Kasım 2014’te Girne Tapu Dairesi’nin aldığı bir kararla satışa çıkacak. Satış gerçekleşirse satın alacak firmanın tutumuna bağlı olarak ya bir tahliye kararı istenecek ve hepimiz evlerimizi boşaltmak zorunda kalacağız ya da bizlerden, satın aldığımız koçan bedelinden daha fazla bir bedel talep edilerek yine mallarımızda oturmamızı sağlayacaklarını düşünüyoruz. Biz her ikisine de karşıyız. Birçok insanı perişan eden Kulaksız İnşaat firmasının yarattığı facianın bir yenisi daha yaşanacak.”

“Muhatap bulamıyoruz”
Kimi ailelerin 30 ile 40 bin Sterlin peşin, kimilerinin ise 50 ile 60 bin Sterlin arasında bedel ödeyerek vadeli ev satın aldıklarını kaydeden Türkmen, ancak şu anda hiç kimsenin hiçbir yere ödeme yapamadığını, ödeme yapacakları bir muhatap bulamadıklarını ifade etti.
İşten çıkıp evlerine geldiklerinde kapılarında satış emrini gördüklerini anlatan Türkmen, “Tabiri caizse satış ihbarnamesini kucağımızda bulduk” dedi.
Bir çözüm bulunmadığı takdirde, mahkemeden bir karar çıksa dahi site sakinleri olarak kesinlikle evlerini boşaltma niyetinde olmadıklarını, kalacakları başka bir yerlerinin bulunmadığını söyleyen İzzet Türkmen, “Buraya gelecek olanlara karşı her türlü mukavemeti gösterileceğiz” diye konuştu.
Türkmen şunları da söyledi:
“Hükümetten geç kalmış müdahaleyi yapmasını bekliyoruz. İçişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdik ancak olumlu bir cevap alamadık. Gerekli araştırmaların yapılacağı ve kendimize bir an önce bir avukat bulmamız gerektiği söylendi. Konuyla ilgili sıkıntılarımızı dile getirdik. Bakan gerekli bilgileri aldı ve elinden geleni yapacağını söyledi.”
Türkmen, site sakinlerinden bir kısmının ilk müteahhide, bir kısmının ise ikinci müteahhide dava açtığını, şu anda dava açmayan 20- 30 ailenin de dava sürecine gideceğini kaydetti.

“Aileler kış gününde sokakta kalacak”
Toplamda 104 hane bulunan, 78’i satılan Olbia Sitesi’nde sadece 48 hanede ailelerin ikamet ettiğini ve zor koşullar altında yaşadığını ifade eden İzzet Türkmen, temeli atılmayan ve evinde kalamayan ailelerin dahi olduğunu aktardı.
Tahliye kararı alınması halinde 48 hanede kalan ailelerin çocuklarıyla birlikte kış gününde sokakta kalacağına dikkat çeken Türkmen, “Biz Tasarruf Mevduatı Sigorta Fon’undan bir iyileştirme beklerken, satış emriyle karşılaştık” diye konuştu.

Paksoy ve Dalıcı’ya ulaşılamadı
KIBRIS’ın görüşüne başvurmak istediği ilk müteahhit Mithat Paksoy ve ikinci müteahhit Ali İhsan Dalıcı’ya ulaşmak mümkün olmadı.



Kaynak: Kıbrıs Gazetesi