GÜNGÖRDÜ 1 MAYIS’IN SOSYAL DAYANIŞMANIN GELİŞTİRİLMESİNE FIRSAT VE VESİLE OLMASINI DİLEDİ

 Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Basın-Sen, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası, Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü mesajında, 1 Mayıs’ın toplumsal barışa, insanlar arasındaki işbirliği ve iş bölümüne dayalı sosyal dayanışmanın geliştirilmesine fırsat ve vesile olmasını diledi.

Nidai Güngördü mesajında şöyle dedi:

“İnsan hayatında en yüce değer olan emeğin, alın terinin, üreterek çalışmanın gücünün kutlandığı bu günde başta Girne Belediyesi’nde çalışan, işçi ve emekçi kardeşlerimiz olmak üzere dünyadaki ve ülkemizdeki işçi ve emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlarım.

Girne Belediyesi olarak her şartta emek veren kadın, erkek, genç işçi ve emekçilerin sadece yılın belli bir gününde değil, her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim.

1 Mayıs’ın ülkemizde ve dünyadaki tüm halklarla emekçilere barış, kardeşlik ve özgürlük getirmesini diliyorum.”

BASIN-SEN

Basın-Sen’in mesajında, bugün çoğu iş kolunda olduğu gibi basın alanında da 8 saatlik iş gününü aşan ve bunun karşılığında ek mesailerin ödenmediği, Basın İş Yasasının uygulanmadığı, sosyal güvenlik yatırımlarının ya hiç yapılmadığı ya eksik yatırıldığı, toplu iş sözleşmesi imzalanmasının işverenler tarafından kabul edilmekten kaçınıldığı, bazı alanlarda ciddi derecede mobbing uygulandığı çalışma koşulları ile yüz yüze olunduğu kaydedildi.

Tüm bu sorunlar karşısında işçilerin ve emekçilerin sınıfsal örgütü olan, ekonomik hak ve kazanımlarını korumak, geliştirmekle görevli olan sendikal örgütlenmelerin saf dışı edilmeye çalışıldığı bir durumla karşı karşıya oldukları belirtilen Basın-Sen mesajında, özetle şunlar dile getirildi:

“Ülkemizin kuzeyinde basın iş kolunda çalışan işçi ve emekçilerin sendikal örgütlenmesi olan sendikamız BASIN-SEN işte bu bilinçle bir yandan kendi içerisinde yaşamakta olduğu sorunları aşmak için çalışmalarını artırmaya, bununla birlikte de ülkemiz emek mücadelesindeki ağırlığını artırmaya çalışmaktadır.

BASIN-SEN 2016 1 Mayısını bu bilinçle karşılamakta ve örgütsel sorunlarını aşarak üyeleri ile sıkı bir ilişki içerisinde olan bir yapıya kavuşmak için 1 Mayıs öncesi yeni bir çalışma başlatmış durumdadır. 29 Nisan günü Kıbrıs Postası gazetesinden başlayarak önümüzdeki günlerde örgütlü olduğu tüm iş yerlerini kapsayacak olan iş yeri ziyaretlerine başlamıştır.

Sendikamız bundan sonra her ay düzenli olarak iş yeri ziyaretlerini gerçekleştirecek ve sendikal örgütlülüğünü artırarak, başta Basın İş Yasası’nın tüm işyerlerinde uygulanması için üzerine düşen sorumlulukları üyelerimizin de desteği ile en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacaktır.

Biliyoruz ki bunu başardığımız oranda gelecek yıllardaki 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik ve Mücadele Günü’nü layıkıyla karşılayabileceğiz. Bu bilinçle tüm dünyadaki işçi ve emekçilerin sömürüsüz eşit bir dünya için yürüttükleri mücadeleyi ve bu mücadelenin günü olan 1 Mayıs’ı selamlıyoruz. Ülkemizde çalışma ve iş yasalarına aykırı çalıştırılan tüm işçi ve emekçileri sendikalarına daha fazla sahip çıkmaya ve hak ettiğimiz daha güzel bir yaşam için ortak mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.”

HTKS

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası mesajında, “üreten ve çalışan kesimin yoksulluğunun giderek arttığı, emeğin yönetenler ve sermaye tarafından her gün daha çok sömürüldüğü günümüzde 1 Mayıs İşçi Bayramı, daha yüksek bir bilinç ve anlayışla kutlanmalıdır” denildi.

Çalışanların, emeği ile geçinenlerin, kurtuluş günü olan 1 Mayıs’ın, işçilerin demokratik ve sosyal haklarının geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığı ifade edilen mesajda, şunlar kaydedildi:

“Emeğin ve alın terinin taşıdığı tüm kutsal ve manevi değerleri temsil eden 1 Mayıs’ta, havacılık sektörü çalışanları ve dünyadaki tüm işçiler için  "Hep Birlikte, Tek Ses" olarak haykırıyoruz: Yaşasın 1 Mayıs!”

GENÇLİK HAREKETİ

Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi, yayımladığı 1 Mayıs mesajında, ezilenlerin yanında ve haksızlığa karşı haklının yanında olduklarını belirtti.

Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi, KKTC, Türkiye ve dünyadaki tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Bayramını kutladı