PARLAMENTONUN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ORDU MENSUPLARINDAN OLUŞUYOR

 Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej tarafından onaylanan yeni parlamentonun büyük bölümünün ordu mensuplarından oluştuğu bildirildi.

Yeni parlamentoda cunta tarafından seçilen 200 üye içerisinde 100'den fazla aktif ve emekli ordu mensubu ile 10 polis yer alıyor.

Mahidol Üniversitesi Barış Çalışmaları Merkezi Müdürü Gothom Arya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayal kırıklığı yaratan parlamentodaki dağılımı, cunta yönetiminin ülkedeki gücünü arttırmak amaçlı bir hamle olarak yorumladı.

Cuntanın, yeni anayasayı onaylayacak Reform Konseyi'nin üyelerini de belirleyeceğini dile getiren Arya, bu soruna çözüm bulmak için geçmiş deneyimlere bakılması gerektiğini belirtti.

Konsey, Tayland'ın yeni anayasasını yazmak amacıyla atanacak 250 üyeden oluşacak. Cunta yönetiminin lideri Prayut Çan-oça'ın gelecek ay başbakan olarak atanması bekleniyor.

Savunma Bakanı Surasak Kanchanarat da ülkenin normal bir durumda olmaması nedeniyle büyük çoğunlukla ordu mensuplarından yapılan atamaların ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ülkede 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu, 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu.