Film Gibi Soygunun 'Emekli' Failleri Yargılanıyor
İngiltere’nin başkenti Londra’da kuyumcular sokağı olarak bilinen şehrin merkezi Hatton Garden’daki bir emanetçinin kasasını soyan 4 soyguncunun yargılanmasına dün başlandı.

Eski sabıkalı dört arkadaş tarafından yapılan soygun bu yılın Paskalya tatilinde gerçekleştirilmiş ve 14 milyon sterlin tutarında nakit ve mücevher çalınmıştı.

Kuzey Londra’dan Brian Reader (76), John Collins (75), Daniel Jones (60) ve Terry Perkins (67), tarafından zekice planlanmış soygunun ayrıntıları mahkemede ortaya çıktı.



Film gibi soygunun görüldüğü Woolwich Kraliyet Mahkemesi’nde başlayan duruşmada savcı Philip Evans, jüriye şunları anlattı:

“Bu dörtlü çete İngiltere tarihinde benzeri görülmeyen ciddi sofistike bir soygun planladılar. Evlerinde yapılan aramada çalınan mücevherler ve paralar bulundu. Soygunu kendinin işlediğine dair adli delillerle tespit edildi. Fakat hala ele geçirilemeyen altınlar, değerli taşlar ve mücevherler var. Bunların 44 kutu olduğunu tespit ettik.”

Bütün Planları Bir Barda Yaptılar

Savcının verdiği bilgilere göre, Paskalya tatilinden yararlanan çete, emanetçinin kasasına ulaşmak için sert matkap uçu kullandılar.



Yeni yıldan itibaren her cuma akşamı Islington’da bulunan bir pub da buluşarak soygun planının ayrıntılarını konuştular. Hatta 2012 yılında Youtube’da, matkabın nasıl kullanılacağına dair araştırma yaptılar.

Yolculuklarda Toplu Taşıma Araçlarını Kullandılar

CCTV kamerelarında yüzü maskeli kızıl saçlı bir adamın yan kapıyı açarak binaya girdiği. Bu kişinin kim olduğu bulunamamakla birlikte kendisine ‘Basil’ adı verildi. Dört gün süren soygunda çete, bu süre içinde ellerindeki aletlerle evlerine gidip, geldiler. Yolculuklarında toplu taşıma araçlarından otobüs ve tren kullandılar.

Hatton Garden’ı izleyen bir güvenlik şirketi, alarmlardan birinin çalmasını ‘yanlış alarm’ diye değerlendirince polis olay yerinden dönmüştü.

3 Nisan gecesi gerçekleşen soyguna dair çetenin yargılanmasına devam ediliyor.