CTP Yedikonuk’ta dolum tesisine karşı eylem yaptı:

“UBP İSTEDİ DİYE DOĞA YOK EDİLEMEZ”

 

CTP Lideri Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ın bir ada ülkesi olduğunu ve küçük ada ülkelerinde bu tip tesislerle bir kalkınma sağlanamayacağını vurguladı

Yorgancıoğlu: “Sırf UBP bir şirkete peşkeş çekti diye bu doğa göz ardı edilemez”

Petrol Tesisine Hayır Platformu Sözcüsü Cemal: “Bölge dünyada eşi benzeri olmayan bir doğal yapı”

Münür Kafa: “ Tesisin yapılması düşünülen bu arazi 120 yıl öncesinden babama ait”

 
Cumhuriyetci Türk Partisi (CTP) Büyükkonuk köyünü ziyaret etti. Ziyarete CTP Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Genel Sekreter Asım Akansoy ve İskele İlçe Başkanı Önder Sennaroğlu ile birçok parti yetkilisi de katıldı. Ziyarette konuşan CTP Lideri Özkan Yorgancıoğlu, bölgeyi ziyaret etme sebeplerinin dolum tesisi yapılacak bölgeyi yerinde görmek ve buna karşı duruşlarını belirtmek olduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, bölgeye ulaşana kadar dünyanın en güzel mekânlarından geçildiğini vurgulayarak, petrol dolum tesisi yapılacak olan bölgenin bir dünya harikası olduğunu kaydetti. Yorgancıoğlu konuşmasında dünyada en çok zehirli atığı bırakan petrol dolum tesisinin bu bölgeyi yok etmesine CTP olarak asla izin vermeyeceklerini söyledi.  Petrol dolum tesisinin hiçbir vergi ile devlete bir katkı koymayacağını belirten Yorgancıoğlu, “Sırf UBP bir şirkete peşkeş çekti diye bu doğa göz ardı edilemez” dedi.

“BU TİP TESİSLER İLE KALKINMA SAĞLANAMAZ”

Yorgancıoğlu, kurulacak dolum tesisinin ülkemizde nadir görülen Akdeniz foklarından birçok doğal bitkiye kadar birçok canlıya zarar vereceğini belirtti. Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ta yazları 45 dereceye varan sıcaklıklarda tesisi de biriken basıncın dışarıya gaz atılarak azaltılacağını ve bu gazın doğayı çok büyük bir tahribata uğratacağının altını çizdi. Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ın bir ada ülkesi olduğunu ve küçük ada ülkelerinde bu tip tesislerle bir kalkınma sağlanamayacağını, ancak turizme yapılan yatırımlarla ülke ekonomisine katkı sağlanabileceğini dikkat çekerek, bu tip dolum tesislerinin ada ihtiyacı olmadığını ve Kıbrıs’ın hiçbir yerinde bulunmasını istemediklerini dile getirdi. Yorgancıoğlu, dünyanın hiçbir yerinde bu tip tesislerin uzun ömürlü olmadığını ve devletlerin bu tip tesislerden tedbir amaçlı çok fazla istekte bulunduğunu bu yüzden çoğunun kapandığını belirtti.

“BURASI TURİZM BÖLGESİDİR’’

Platform sözcüsü İsmail Cemal ise petrol dolum tesisi yapılması düşünülen bölgenin tüm yetkililer ve basın mensupları tarafından görülüp tanınmasının bir kazanç olduğunu kaydederek, bölgenin dünyada eşi benzeri olmayan bir doğal yapı olduğunu dile getirdi. Cemal, bölgenin Bakanlar Kurulu kararı ile turizm bölgesi olduğunu ve yasa ile koruma altında bulunduğunu belirtti.

“BÖLGE KOÇANI İLE ÖZEL MÜLKİYET”

Bölgede tarlası bulunan ve projenin yapılacak dendiği yeri de kapsayan koçanları olduğunu belirten Münür Kafa, bu arazinin 120 yıl öncesinden babasına ait olduğunu belirtti. Kafa, 74 öncesi Rumların kendisine 20 bin pound teklif ettiğini ve bölgeye otel yapmak istediklerini söyledi. Kafa o zamanlar 20 binin çok değerli olduğunu söyleyerek şimdi ise hala izni olmadan arazisi içerisine bir tesis yapılacağını ve bu tesisin hem arazisini işgal ettiğini hem de çocuklarını zehirleyeceğini söyledi. “Bunların yapdığını Rum bile yapmadı” diyen Kafa, hükümetin bu işi bir daha düşünmesini istedi. 

yenidüzen