Müzik dinleme uygulamalarının en çok kullanılanlarından olan Spotify'da ufak bir açığı kullanan Bulgar genç bir anda milyoner oldu. Haberlerin ardından harekete geçen firma kullanıcıyı engelledi ancak hilecinin kazandığı para 11.3 milyon TL'yi buldu...

Spotify’da içerik yayını yapan Bulgaristanlı bir kullanıcı basit bir hileyle milyoner oldu. Uluslararası basında haberlere konu olan olayda elindeki parçaları Spotify üzerinden yayınlayan içerik üreticisi yazılım botları kullanarak, şarkıların sürekli oynatılmasını sağlayacak binlerce sahte hesap üretti.

4 AYDA PARAYI GÖTÜRMÜŞ!

Spotify'ın şarkıların her çalındığında telif hakkı sahibine ücret ödediği sistemi bir şekilde hackledi. Geçen 4 ayın sonunda yaklaşık olarak 3 milyon dolar, yani 11.3 milyon TL para kazandı. Üstelik sadece iki adet şarkı listesiyle bu rakama ulaştı. Son 4 aydır bu şekilde para kazanan yayıncının Listelerinde yarattığı sahte trafik yoğunluğu büyük plak şirketlerinin dikkatini çekmeye başladı ve yapılan şikayetler sonucunda hileci yakalandı.

SPOTIFY HAREKETE GEÇTİ

Spotify, olayın ardından gerekli yazılımsal düzenlemelerle sistemi iyileştirmek için harekete geçti. Şirket birden fazla önlemle içerik üreticilerinin adil bir şekilde gelir elde etmeleri için çalışıyor. Spotify, çalma listelerinin içerik sahiplerine her hafta düzenli olarak hak edişlerini gönderen bir ödeme sistemine sahip.