Kafa Nakli 'Delilik' mi?
Dünyanın ilk kafa naklini gerçekleştirmek için, kafasını kestirmeye gönüllü bir hasta bile bulan İtalyan cerrah için bazı nörologlar 'Bu adam deli' derken; hayatta kalmayı başarsa bile, yaşayacağı travma yüzünden hastanın 'delireceğini' düşünüyor


Doğuştan gelen bir kas hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkûm olan ancak ölmeden önce kaderini değiştirmek isteyeh 30 yaşındaki Rus Valeri Spiridonov, insanlık tarihinin ilk kafa nakli için gönüllü olmayı kabul etmişti. Spiridonov, dünyanın ilk kafa naklini yapmayı amaçlayan İtalyan cerrah Dr. Sergio Canavero'nun başarılı olacağına inanıyor olsa da, bilim insanları cerrah hakkında endişe yaratacak ifadeler kullanıyorlar.


Canavero'nun gerçekleştirmek istediği komple kafa nakli ameliyatına yaklaşık 150 doktor ve hemşirenin katılması öngörülüyor. Yapılacak olan nakilde Spiridonov'un kafasının, bağışlanan başka bir vücuda yerleştirilmesi ve operasyonun en az 36 saat sürmesi bekleniyor. Ne var ki, 11.2 milyon dolara (30 milyon TL) mal olması beklenen operasyon için şu ana kadar gerekli maddi destek sağlanabilmiş değil.

VÜCUT KAFAYI REDDEDEBİLİR

İşin operasyonel yanı madi sorunlarla ilerlerken, bilim insanları, Spiridonov için endişeli olduklarını belirtiyorlar.

Kimi uzmanlara göre, Werdnig-Hoffman hastası olan Spiridonov'un, böyle bir ameliyatın ardından hayatta kalabilmesi pek ihtimal dahilinde görülmüyor, hatta nörologlar hastanın yaşayacağı tecrübenin ölümden daha öte bir acı olacağını düşünüyor. Uzmanlar, nakil yapılan vücudun, Spiridonov'un kafasını reddedebileceğini ve acı içinde bir ölümün onu bekliyor olabileceğini belirtiyor.

Amerikan Beyin Cerrahları Derneği Başkanı Dr. Hunt Batjer, bu durumun kimsenin başına gelmesini istemediği söylüyor ve ekliyor "Şahsen ben kimsenin bana bunu yapmasına izin vermezdim" diyor.

HASTADA 'GÖRÜLMEMİŞ BİR DELİRME' YARATABİLİR

Dr. Batjer'e göre asıl mesele, bir kafanın (omurga ve şahdamarı ile birlikte) başka bir bedenle birleştirilmesinin bugüne dek yaşanmamış bir delirmeye neden olabileceği...

New York Üniversitesi Medikal Etik Direktörü Arthur Caplan ise nakli gerçekleştirecek olan cerrah Canavero için "deli" sıfatını kullanmaktan çekinmiyor. Caplan, kafa nakli yapılan bir hastanın kimyasının tamamen bozulacağı ve şimdiye dek görülmeMİŞ bir akıl yitirmeye sebep olacağını söylüyor.

BUNDAN 45 YIL ÖNCE MAYMUN ÜZERİNDE DENENDİ

Tarihin ilk kafa nakli deneyi bundan 45 yıl önce, 1970 yılında bir maymun üzerinde denenmiş, ancak maymun ancak bedenin kafayı reddetmesi sebebiyle hayvan yalnızca 8 gün hayatta kalabilmişti. Omurilik ve bedenin doğru birleştirilmemesi sebebiyle nefes alması dahi mümkün olmamıştı.