banner294
banner292

Ankara Anlaşması ile İngiltere’de yaşam

Son yıllarda Türkiye’den yurtdışına yapılan göçlerde İngiltere başı çekiyor. Bunda ülkenin yüksek refah düzeyi, Türkiye’ye yakınlığı, yaşam ve eğitim kalitesinin yanı sıra Ankara Anlaşması ile İngiltere’de iş kurulumun kolaylığı ve Türk vatandaşları için birçok fırsat sağlaması da İngiltere’de yaşayıp kazanç sağlamayı cazip hale getiriyor.

Peki nedir bu herkesin dilinde dolaşan Ankara Anlaşması ?

Ankara Anlaşması aslında bir vize türüdür, İngilizce’de ECAA Agreement diye geçer ve Türk vatandaşlarına İngiltere’de kendi işlerini yapacaklarını beyan ettikleri takdirde verilen, sermaye ve işçi çalıştırma vb diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ağır şartları olmayan, hem size hem de ailenize İngiltere’de oturum ve çalışma hakkı veren bir vize türüdür ve İngiltere vatandaşlığı için de (evlilik ile vatandaşlık kazanımı hariç) en kesin ve kolay yöntemdir.

Şartları nelerdir ?

18 yaşının üzerinde ve Türk vatandaşı olmanız şartıyla , İngiltere’de kendi işinizi yaptığınız takdirde Ankara Anlaşması ile oturum alabilirsiniz.

Kendi işiniz konusunu açıklamak gerekirse, serbest meslek sahibi olarak yasal çerçevede her işi yapabilirsiniz. Örneğin, yazılımcı olup evden çalışabilirsiniz. Mimar olup sabit bir iş yeriniz olmadan mobil şekilde müşterilerinize giderek çalışabilirsiniz. Restaurant-kuaför salonu açabilirsiniz. Yeni bir şirket açabilirsiniz. Var olan bir işletmeyi devralabilir veya belirli bir süre için işletme hakkını kiralayabilirsiniz. Online satış yapabilirsiniz. Fitness eğitmeni veya grafiker de olabilirsiniz. Tasarım ürünlerinizi satabilirsiniz. Yani Ankara Anlaşması vizesi için sahibi veya ortağı olduğunuz aklınıza gelen her mesleği İngiltere’de yapabilirsiniz.

Sermaye konusuna gelirsek, Ankara Anlaşması kapsamında bir sermaye şartı olmaması bu vizenin en cazip özelliklerinden biridir. Ancak işin yapılabilmesi için gerekli olan masrafları ve İngiltere’ye geldiğinizde ilk 6 ay firmanızın henüz kazanç aşamasına gelmeme ihtimaline karşı 6 aylık sizin ve ailenizin temel yaşam masraflarını karşılayabilecek kadar bir sermayenizin bankanızda bulunması gerekmektedir. Bu sermaye miktarı, yapılacak işin gerekliliklerine, İngiltere’de kalınacak eve ve evin bölgesine, ailedeki çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Çocuklardan konu açılmışken, bu vizenin bir diğer avantajı da ana vize sahibinin eşi ve çocuklarının da İngiltere’de oturum ve çalışma hakkı elde ediyor oluşudur. Hatta eş ve çocukların “dependant vize”leri, kendilerine maaşlı olarak başka firmalarda çalışabilme hakkı da tanıdığından Ankara Anlaşması vizesinin ana sahibinden bile daha geniş kapsamlıdır. Vizenizin başladığı ilk günden itibaren hem siz hem eş ve çocuklarınız İngiltere’de tıpkı bir vatandaş gibi eğitim ve sağlık olanaklarından ücretsiz yararlanırlar.

Peki Ankara Anlaşması vizesine nasıl başvurulur ? Gerekli dökümanlar nelerdir ?

En önemli belge sizin iş planınızdır. Yani İngiltere’de yapacağınız işi detaylı şekilde anlatan dökümandır. Sektörle ilgili pazar araştırması, rakip analizi, bu işi yapabileceğinize dair tecrübe ve referanslarınız , İngiltere’de adım adım hangi yöntemlerle işinizi geliştireceğiniz, satış kanalları, detaylı satış stratejileriniz, neden özellikle İngiltere pazarında olmanız gerektiğini ispatlayan veriler ve en önemlisi ay ay belirtilen ve 5 yıllığa kadar uzanan detaylı finansal gelir ve harcama beklentileriniz iş planınızı oluşturur.

İş planına ek olarak bu işi yapabileceğinizi destekleyen diploma, yetkinlik sertifikası, mevcut müşterilerinizden alacağınız referanslar başvurunuzu güçlendirecektir. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz sermaye konusuna istinaden banka dökümlerinizi de dosyanıza eklemek gerekmektedir.

Başvurunuzu riske atmamak ve iş planı yazımını hukuk ve muhasebe uzmanlarına emanet etmek adına bu işi bilen profesyonel firmalardan danışmanlık desteği almak hem süreci hızlandıracak, hem de başvurunuzun riskini minimize edecektir.

Son olarak, Ankara Anlaşması vizesinin zaman çerçevesinden bahsetmek istiyorum. Ankara Anlaşması vizesi ilk önce 1 yıllık verilir. 1. yılın sonunda vizeniz 3 yıl daha uzatılır. 3 yıllık uzatmalarla beraber toplamda İngiltere’de 5.yılınıza geldiğinizde süresiz oturum alıp, hemen ardından 6. yılınızda ise hem siz hem aileniz İngiliz vatandaşı olursunuz. Ankara Anlaşması vizesi için başvuru evraklarının toplanması ve iş planının yazılması 1 ay sürmekte, başvuru yapıldıktan sonra ise vizenizin çıkması 2-2,5 ayı bulmaktadır. Ankara Anlaşması ile ilgili her türlü sorunuz için info@goldatlantic.com adresine mail gönderebilir veya 0044 754 690 4493 numaralı Whatsapp hattımızdan ekibimize ücretsiz danışabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner253

banner211

banner278

banner226

banner276

banner290

banner241

banner220

banner223

banner184