Dün itibariyle yani 1 Temmuzdan itibaren ülkemize gelen kişiler karantinaya girmeyip çift PCR testi ile ülkemize giriş yapmaya başladı. Yani buraya gelmeden önce kendi ülkelerinde PCR testi yapacaklar negatifse uçağa veya gemiye binip gelecekler adamıza geldiklerinde ise tekrar PCR testleri yapılacak. Risk gurubu yüksek olan ülkelerden gelen kişiler ise karantina da kalacaklar. Zaten daha önce de Rum tarafı ile karşılıklı geçişler başlamıştı. O zaman da herkes kendi ülkesinde PCR testi yapıp sonuç negatif ise diğer tarafa geçebilmişti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid_19’ u en az hasarla atlatan ülkeyiz. Bunda hükümetimizin erken önlemler alması yanında vatandaşların da bu önlemlere uyması etkili olmuştur. Alınan tedbirler çok yerinde olmuştu. Bayağı bir süre sıfır vakay sonra açılım olması normaldi.Uzun süre kapanışın dezavantajlarını hepimiz yaşadık biliyoruz. Dolayısıyle önce  kendi içimizde açıldık. Açılımın ilk başlarında hepimiz tedbirliydik. Maske, eldiven, sosyal mesafe ve hijyenimize dikkat ediyorduk. Nerdeyse hepimizin arabalarında, çantasında eldiven, maske, hijyen sağlayan solusyonlar, ıslak mendiller vardı. Sonra zamanla rehavete kapılıp bu tedbirlerden yavaş yavaş uzaklaştık. Açılımın basında tandıklarımızı gördüğümüz zaman temas etmeden seslenirdik ama sonrası sarılıp öpüşmelere kadar gidiliyor. Böyle olmasına neden “bize bişey olmaz”  nasıl olsa ülkemizde yapılan Covid_19 testlerinin sürekli olarak negatif çıkması ve uzun süredir hiç bir vakanın olmamasıydı.

Şimdi dış dünyaya açıldık. Alınabilecek tedbirler alındı. Kurallar belirlendi. Gelen yolcuların uymasını beklediğimiz uygulamalar var. Uymayanlar, suistimal edenler olabilir. Onlara ceza uygulanmalıdır. Fakat tek suç onların değil. Bizim de uymamız gereken kurallarımız var. Mesela maskesiz dışarı çıkmak yasak. Kaç kişi buna uyuyoruz? Biz yasaları ihlal ediyoruz başkasını nasıl  kınayabiliriz ki? Biz kendi kendimizi koruyamıyoruz. O zaman suçu başkasında aramayacağız. Önce kendi tedbirlerimizi kendimiz alacağız. Kendi sağlığımızı kendimiz düşüneceğiz. Aslında tek sorumlu olduğumuz kendi sağlığımız da değil, biz kendimizi korumalıyız ki sevdiklerimizi annemizi, babamızı, çocuklarımızı, sevdiklerimizi, arkadaşlarımızı da korumuş olalım, onları bulaştırmayalım.

Başkalarını eleştirmeden, başkalarına hata bulmadan önce kendimize bakalım. Biz kurallara uyuyormuyuz? Gerekli tedbirleri aldık mı? Önce biz kendi tedbirlerimizi alalım zaten biz kendi tedbirlerimizi alırsak bulaşmayız ve etrafımıza da bulaştırmayız. Yeni normalleşmenin başladığı günlerdeyiz ve istediğimiz tek şey sağlıktan ödün vermeden geçecek günler ve geleceğin huzurudur. Uzun zaman kurallar ne zaman alışkanlığımız olacak o vakit kendimizi korkudan arındıracağız.

Sağlık herşeyin başıdır unutmayın. Herkese maskeli, hijyeni ve mesafeli günler dilerken adamıza tatil için gelen veya gelecek olan  kişilere  hoşgeldiniz deriz. Onlardan isteğimiz tek şey ülkemizin kurallarına uymalarıdır...