Çok ciddi bir salgının ilk dalgası dediğimiz  ancak hafif atlattığımız bir süreci geride bırakıp yeni normalleşme dönemine girdik. Bu dönemde elbette alınan kararlar yerinde ve zamanında alınmış olmasına rağmen halkımızın bu dönemde kendini izole etmesi başarının esası olmuştur.

Son Covid_19  hastamız da taburcu oldu. Bu süreci en az hasta sayısı ile geçiren ülkelerdeniz. Virüs ülkemizde dünyaya kıyasla kısa süreli kaldı.Tekrarlamakta fayda var, bu  da gerek hükümetin aldığı erken önlemler, gerek sağlık çalışanlarımızın özverili çakışmaları ve gerekse halkın alınan kararlara uymasıyla oldu. Yavaş yavaş eski yaşantımıza dönüyoruz. Eski yaşantılarımıza, dönerken tedbiri elden bırakmamalıyız.

Şimdi en önemli konumuz bozulan ve ciddi sıkıntı içinde olan aile bütçesi başta olmak üzere ülke ekonomisinin düştüğü vahim durumdur. Sağlık alanında gösterdiğimiz başarıyı ekonomide de göstermeliyiz. Herşeyin başı sağlık dedik şimdilik onu hallettik. Ekonomiyle ilgili bir paket uygulanmaya kondu. Burda alınan kararlarda borçların ötelenmesi, memur maaşlarından kesinti ve özel sektörün çekleri ile ilgili kararlar vardı. Memur kesimi kesintili olsa da maaşlarını aldı. Özel sektör  çalışanlarının bir kısmı maaşını tam veya eksik de olsa aldı, bir kısmının işvereni ihtiyaçlarını karşıladı veya işten çıkarıldılar. Özel sektör 2 ay kadar kapalı olduğu için geliri yoktu. Kimisinin iş yeri kendi malı, kimisinin de kiraydı ve kiralarını  da ödemek zorundaydılar. Ödeyemediler. Büyük şirketler bu süreci daha rahat geçirdi, fakat küçük şirketler için bu süreç gerçekten zordu.

Alınan maaşlarla elzem ihtiyaçlar giderildi. Elzem ihtiyaçlar derken yemek, sağlık, telefon, elektrik, internet faturaları akla geliyor bu süreçte. Bir de gözle görülmeyen herkese özel elzem ihtiyaçlar  var örnegin yurt dışında çocuk okutanlar, çocukları ülkeye gelmiş olsa bile onların ev, yurt, okul,aidat paralarının ödeme zorunluluğu ortadan kalkmamış olup  aile omuzlarında ağır bir mali külfet olarak durmaktadır.

Işten çıkarılan çalışanlar ne yapacak? Herkesin çoluk çocuğu, geçindirecegi evi veya tek kişi de olsa bilenyemesi, içmesi, faturaları gibi elzem ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Bu süreçte iş bulmak da çok zor.

Her ne kadar da tüm halk ekonomik sıkıntımız var dediyse de çarşının açıldığı ilk günden itibaren her yer kalabalık. Alışveriş yapmak için dükkanların önünde sıraya giriliyor. Paket servisleri de rağbet görüyor. Çarşının canlanması güzel. Ancak ilk günlerin heyecanı geçince ne olacak esas soru bu. Ülkemiz halkını zorlu bir süreç bekliyor. Bir yandan geçmeyen ve dünyadaki ölümlerin durmadığı her gün corona vakasının görüldüğü biliniyorken korku da kendini insan psikolojisinde hissettiriyor,

İşte bu dönemde ülke sorunlarına çözüm, beklenendir.

İkinci ekonomik paket kararları halkın mali gücünü artırmalıdır. Halkın kazancı ancak bu şekilde  çarşıya yansıyacaktır.  Umudumuz yeni bir güç ve yeni tedbirlerle sosyal hayatın yeniden düzene girmesidir. Hep birlikte başaracağımız  günler yakın olsun...