Duygunun olmadığı bir cinselliğin insanı mutlu etmediğini, tek başına seksin mekanik bir eylem olduğu vurgulanıyor.

 

Duygusal bir birliktelik yaşamadan sadece seks için görüşmenin psikolojik açıdan nedenleri ve etkileri de var. CİSED (Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği Onursal Başkanı Dr. Cem Keçe, insanın doğasında var olan aşk ve sevginin kutsal olduğunun altını çizdi. Keçe, “Bu tarz ilişkide, bir şeyler hep eksik kalacaktır. Aslında, burada da bireyin aradığı temel unsur sevmek ve sevilmek; güven ve şefkattir. Ancak seksarkadaşlığı durumu kişileri yalnızlığa ve mutsuzluğa itti. “Seks arkadaşlığı” tabiri özellikle Avrupa ve ABD’de tabu olmaktan çıktıktan sonra ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Doyumsuzluk hissi yüksek olan ve haz beklentisi içine giren kişilerin tercih ettiğiseks arkadaşlığı, aşk arayışından çok seksarayışının ağır basmasıyla ortaya çıkıyor” dedi.

 

Depresyon sebebi

CİSED Genel Başkanı Psikiyatr Doç. Dr. Cebrail Kısa ise “İlk bakışta böyle bir ilişki şekli cazip gelse de, sonu genellikle hüsranla bitmektedir. Zamanla kullanılan bir ilişkiye dönüşecek olan yatak arkadaşı ilişki biçimi, kullanılan kişinin kendini değersiz hissetmesine ve bunun sonucunda da ağır bir depresyona girmesine neden olabilecektir. Bazı bireylerde, yatak arkadaşlığı kontrolden çıkarak, kişiyi seks bağımlısı haline getirebilir. Bu, terapi gerektiren bir cinsel işlev bozukluğudur. Bunun dışında, sürekli değişik insanlarla birlikte olmak cinsel yoldan bulaşan hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır” dedi.

 

Psikologlar da seks arkadaşlığında artışa dikkat çekerken, bu tip bir ilişki tarzını benimseyen kişilerin genellikle aşk acısı çektiklerini ve bir daha o kadar yoğun bir acıyı yaşamamak için böyle bir seçim yaptıklarının altını çizdi.

 

Terk edilmişlik hissi

İster istemez işin içine duyguların karışmasıyla da içinden çıkılmaz bir durum oluşuyor. Bir tarafın diğerine âşık olması ve “seks arkadaşlığı” nın buna bağlı bitmesi durumunda kişinin kendini kullanılmış ve terk edilmiş hissetmesi önlenemiyor. Var olan bir arkadaşlığa sonradan cinsellik eklendiğinde ise arkadaşlıklar bozuluyor.