Kış günlerinin vazgeçilmez içeceği salepin faydaları saymaklar bitmiyor. Bağsur hastaları, üşüyorum diyenler bu haber size;

Bu soğuk kış günlerinde içmeye doyamadığımız Salep, sağlığımız için de faydası saymakla bitmeyen bir içecek. İşte Salep'in faydaları;

MİS KOKULU BİR FİNCAN SALEP

Salep, orchidaceae (orkide) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen bir baharat aslında.Kurutulan yumrular dövülerek toz haline getirilir. Elde edilen bu toz ise kullanılacak hale gelmiş olan saleptir. Salep, ülkemizde Muğla, Kastamonu ve Isparta’da yetiştirilmektedir. Dünyada ise en büyük salep üreticisi ülkeler Yunanistan ve Fransa’dır. Özellikle Maraş dondurması olarak bilinen, dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadeceKahramanmaraş’ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir.

KUVVET VERİR, BESLER

Tarihçilere göre, Ortadoğu`ya özgü bir içecek olan salep, kahvenin yaygınlaşmasından önce Avrupa`da, özellikle de İngiltere`de “salep dükkânları”nda satılır, tereyağlı ekmekle birlikte servis edilirdi. Ancak, kahvenin yaygınlaşmasıyla bu gelenek zamanla yok olmuştur. Salebin kuvvet verici ve besleyici özelliği de vardır. Eski gemiciler bu nedenle, uzun seferlere çıktıklarında yanlarına mutlaka salep de alırmış, kumanyaları azaldığında 2 litre suyla birlikte kaynattıkları 30 gr toz saleple günlük enerjilerini sağlarlarmış. Sağlığımız üzerindeki faydaları yüzyıllardır bilinen salep; ishal, midebağırsak iltihaplanmaları, bronşit ve öksürüğe karşı kullanılmaktadır. Bileşiminde nişasta, şeker, misülaj ve azotlu maddeler vardır. Afrodizyak etkisi de bulunur. Kış aylarında sevilerek tüketilen sıcak içeceğin yanı sıra başta dondurma sanayii olmak üzere birçok gıda maddesinde de kullanılmaktadır.

SALEBİN FAYDALARI

Kış günlerindeki favori içeceğimiz salebin; bağırsak çalıştırmada, öksürük ve bronşitte, bağışıklık sistemini güçlendirmede faydası var. Salep müsilaj özelliği sayesinde dokular üzerinde yumuşatıcı etki yapar, dokunun üzerinde bir nevi geçici bir katman oluşturarak, dokuyu korur ve rahatlık verir. Bu nedenle özellikle öksürük tedavisinde oldukça etkili olduğu görülmektedir. Mide rahatsızlıklarında da etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak midenin rahatlamasını sağlıyor. Bunun yanı sıra tarçınla birlikte tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında oldukça etkilidir. Ancak içerdiği karbonhidrat ve şeker nedeniyle ölçülü tüketilmesi gerekir. Diyabet hastalarının tüketmesi uygun değildir.

Öksürük ve bronşit tedavisinde destek olarak kullanılabilir.

Kabızlığı önler.

Zihni güçlendirir.

Basur hastalığının tedavisinde kullanılabilir.

Adet düzensizliklerinde faydalıdır.

bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur.

Vücut sıcaklığını dengeler.