“DOĞALGAZ VE GELİRLERİ KIBRISLI TÜRKLER VE RUMLAR ARASINDA PAYLAŞILSIN; DOĞALGAZ BORU HATLARIYLA TÜRKİYE ÜZERİNDEN İHRAÇ EDİLSİN; MEB ANLAŞMAZLIKLARI İÇİN LAHEY’E GİDİLSİN”

Uluslararası Kriz Grubu (International Crisi Group/ICG) Kıbrıs’la ilgili yeni raporunda, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının kullanımından elde edilecek kazancın Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında “4’e 1” mantığıyla paylaştırılmasını, araştırma konularında iki toplumdan oluşacak ortak bir komite kurulmasını önerdi.

Fileleftheros, “Doğalgaz ve Kazancı Kıbrıslı Türklerle Paylaşılsın... ICG Kıbrıs Hükümetine Ne Öneriyor” başlıklı haberinde, ICG’nın ayrıca Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında diyalog ve Lahey Adalet Divanı’na gidilmesi önerilerinde de bulunduğunu yazdı.

Raporda, Kıbrıs sorununa bu yıl içerisinde çözüm bulunamayacağı mantığıyla enerji alanında yapılması gerekenlerle ilgili somut önerilerde bulunulduğuna dikkat çeken gazete, şunları yazdı:

“ICG, ‘Kıbrıs Rum liderliği her türlü hidrokarbon kaynağından elde edilecek doğalgazı veya gelirini yüzde 20 oranında Kıbrıslı Türklerle paylaşacağını, iki taraf yeniden birleşmeye bağlı kaldığı sürece paylaşımın BM aracılığıyla yapılabileceğini taahhüt etmelidir’ iddiasında bulundu. Raporda, ‘kendi rezervlerinde’ hidrokarbon bulunması halinde aynı şeyi Kıbrıs Türk tarafının da yapması gerektiği öneriliyor.

ICG Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin, enerji konularının görüşülmesi ve doğalgazın adanın her yanında konutlar ve sanayi için kullanımını planlamak üzere iki toplumlu istişare alt komitesi kurma konusunda anlaşması gerektiği önerisinde de bulunuyor.

ICG raporunda dikkat çekilen üçüncü nokta ise, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesi içerisinde donanma manevralarına ve tehdit söylemlerine son vermeleri gerektiğine işaret edilmesidir.

ICG raporu bir adım daha ileri gidiyor ve Kıbrıs ile Türkiye’nin yapabileceklerine ilişkin önerilerde de bulunuyor.  Raporda, ‘iki ülkenin BM himayesindeki diyalogla veya çözümü izleyecek resmi tanınma konusunda hiçbir önyargı olmadan, muhtemelen üçüncü tarafların arabuluculuğunda Doğu Akdeniz enerjisi konusunu görüşme konusunda anlaşabileceği’ öneriliyor.

İki ülkenin, muhtemelen üçüncü tarafların arabuluculuğunda, doğalgazın Türkiye boru hatları üzerinden ihraç edilmesi konusunda işbirliği ihtimallerini inceleyebileceğine de işaret edilen raporda; Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölge konusundaki anlaşmazlıklarını Lahey Adalet Divanı’na veya herhangi başka bir uluslararası hakemlik merciine götürme konusunda uzlaşabilecekleri de belirtiliyor.”

Politis de, “Doğalgaz Aracılığıyla Çözüm” başlığı altında özetlediği haberinde, ICG’nin dün Kıbrıs sorununda doğalgaz konusunu hedefleyen yeni bir rapor yayınladığını yazdı.

Habere göre, önümüzdeki yıl Kıbrıs sorununda hiçbir ilerleme beklenmediğine işaret edilen raporda, Güney Kıbrıs ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerilimden kaçınarak, doğal zenginlikleri aracılığıyla geleceğe ilerleyebileceklerine ilişkin yöntemler öneriliyor.

İki tarafın güven yaratıcı önlemleri ileri taşımaları önerilen raporda, bunlar şöyle sıralanıyor:

“Önce Kıbrıslı Türkler ve Rumlar bu yönde müşterek bir danışma komitesi kurarak kazancın bölüşülmesi konusunda anlaşsın, Türkiye tehdit politikasından vazgeçsin ve askerlerini aşamalı olarak çeksin, Ankara Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileriyle gayrı resmi temaslara başlasın; Lefkoşa da doğalgazın boru hatlarıyla Türkiye üzerinden taşınması konusunu  incelesin.”