HRİSTOFYAS: “ULUSLARARASI KONFERANS TOPLANMAYACAK”

Ulusal Konsey’in, dün üçüncüsü gerçekleştirilen toplantısı, “yoğun anlaşmazlık” ortamı içerisinde geçtiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, partilerin ikinci adamlarının toplantıdaki düşünceleri ile başkanlık icraatlarına yönelik eleştirilerin, toplantı içerisindeki ortamın bozulmasına neden olduğunu yazdı.

Gazete, toplantıda ayrıca ortak dilin ve uzlaşma perspektifinin bulunmadığının da teyit edildiğini yazdı.

Gazete toplantıda, partilerin ikinci adamlarının görüşlerini ortaya koyduğunu belirtti. 

Ulusal Konsey toplantısının bugün de devam edeceğini anımsatan gazete, bugünkü toplantı içerisinde anlaşmanın sağlanıp sağlanmayacağı ve ortak açıklamanın yapılıp yapılmayacağının da ortaya çıkacağını belirtti.   

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Ulusal Konsey üyelerinin düşüncelerine ve özellikle DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos ile EVRO.KO Başkan Vekili Rikkos Erotokritu’nun düşüncelerine tepki gösterdi.

DİSİ Başkan Vekili Averof Neofidu kendi görüşlerini ortaya koyarken, “Türkiye’nin, ‘tüm Kıbrıs’ı kontrol etmek’ istediğini ve hedefin taksim olduğunun addedilmesinin ise yanlış olduğunu” savundu.

Neofidu, bir çözüm çerçevesinin şekillendirilmesi ve bunun uluslararası topluma sunulması gerekliliğinden de bahsetti. Kendilerinin, bugün AB üyesi olduğunu ayrıca Güvenlik Konseyi’nde dostlarının olduğunu ifade eden Neofidu, ABD’nin de geçmişteki kadar, olumsuz olmadığını da belirtti.

Neofidu, iki toplumlu, iki bölgeli federasyonun hiçbir zaman hedefleri olmadığını ancak bunun acı verici bir uzlaşma seçeneği olduğunu söyledi.

Neofidu, Türklerin kastettiği şekildeki iki toplumluluğun, AB normlarına uymadığını savundu.

AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis ise Kıbrıs sorunun canlı tutulması gerekliliğinden bahsetti ve geçmişte benimsenen ancak meyve vermeyen taktiklere de değindi. 

DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos, Hristofyas’a yönelik “keskin” eleştirilerde bulunurken, Rum Yönetimi Başkanı’nı, özellikle, “Kıbrıs sorunundaki kabul edilemez tavizlerini haklı çıkarmak için”, sorumluluğu başka başkanlara (Makarios, Kliridis ve Papadopulos) atma çabası konusunda eleştirdi.

Papadopulos ayrıca, Hristofyas’ın, dört yıldır Annan Planı’nı müzakere ettiğini artık “resmi olarak kabul etmesinin” de olumlu olduğunu belirtti.

KS EDEK Fahri Başkanı Vasos Lissaridis ise geçmişten bahsedilmesine değil, kararların alınmasına gereksinim olduğunu söyledi.

Lissaridis, müzakerelerde ele alınan ve sunulan önerilerin halk tarafından reddedileceğini de savunurken, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, muhtemelen, “herkesin reddedeceği ve reddedenlerin çıkmaza ilişkin olarak sorumlu tutulacağı”, çok taraflı konferansın toplanması önerisinde bulunacağını da söyledi.

“KONFERANS TOPLANMAYACAK”

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs sorunu Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Genel Sekreter’in ününü korumak için uluslararası konferansın toplanmasını önermeyeceği şeklinde değerlendirmede bulundu.

Hristofyas, diyaloğun, başkanlık seçimlerine değin “komada” kalacağını da belirtti.

Gazete bu değerlendirmeye kısa bir süre önce Downer ile görüşen AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in de katıldığını yazdı.

HRİSTOFYAS: “BAŞKANLIK İÇİN KARAR VERMEDİM”

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Ulusal Konsey’in sabahki arasında, Başkanlık seçimlerine adaylığı konusuna henüz  karar vermediğini söyledi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, toplantının bir anında DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’e şaka yaparak (Başkanlık seçimlerini kast ederek) “seçilmeni ve ne çekeceğini görmeni umarım” dedi.

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis toplantı sırasında bir ara DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos’a destek çıkarken, Hristofyas, bunun üzerine Anastasiadis’e; “şeytanın avukatı mı oldun” sorusunu sordu. Bu ifade üzerine Papadopluos ise (Hristofyas’a dönerek)“beni şeytan olarak mı addediyorsun” dedi.

Haberi  “Ulusal Konsey’de Görüş Birliği İçin Üstün Çaba” şeklinde veren Politis gazetesi Ulusal Konsey toplantısının bugünkü bölümünde ise Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın eleştirileri yanıtlamaya ve görüş birliklerinin sağlanmasına çalışacağını yazdı.

Gazete, ayrıca toplantının dünkü bölümüne, geçtiğimiz günlerde rahatsızlık geçiren Rum Yönetimi eski Başkanı Yorgos Vasiliu’nun da katıldığını belirtti.

Simerini gazetesi ise Ulusal Konsey’deki başrol oyuncuların değiştiğini ancak monologların ise aynı kaldığını yazdı.

Gazete, EVRO.KO ile Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nin, toplantıda strateji değişikliğinden bahsettiklerini belirtti.

Alithia gazetesi DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos’un ifade ettiği düşüncelerinin ilginç olduğunu yazdı.

Habere göre Papadopulos, Hristofyas’ın Greentree’de sunduğu çözüm taslağından bahsederek buna ilişkin çekincelerini dile getirdi.

Papadopulos’un ayrıca AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun bir önceki toplantıda Tasos Papadopulos’un icraatlarına ilişkin olarak söylediklerine kelime kelime yanıt verdi.

Papadopulos, Hristofyas tarafından verilen tavizlerin Kıbrıs sorununun tarihiyle alakasının bulunmadığını, Tasos Papadopulos’un Annan Planı’nı aldığını ve halkın önüne koyduğunu, halkın da bunu ret ettiğini anımsatırken, Hristofyas’ın, Tasos Papadopulos’tan 8 Temmuz Anlaşması’nı aldığını ve bunu bertaraf ederek yeni bir Annan Planı’na yol açtığını söyledi.