Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorununun güven ve siyasi irade eksikliği yüzünden çözülemediğini belirterek, halihazırda Ada'yı tek başlarına temsil eden Rumların, devleti Kıbrıslı Türklerle paylaşmaya hazır olmadıklarını söyledi.

Davutoğlu, Brüksel’de dünkü temaslarında AB'li muhataplarına "eğer siyasi irade olsun ve AB ve BM destek versin, 3 günde Kıbrıs sorunu çözülür. Ama irade eksikse 3 asır da sürse netice getirmez" dediğini aktardı.

“İRADE EKSİKSE 3 ASIR DA SÜRSE NETİCE GETİRMEZ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kıbrıs sorununun güven ve siyasi irade eksikliği yüzünden çözülemediğini belirterek, halihazırda Ada'yı tek başlarına temsil eden Rumların, devleti Kıbrıslı Türklerle paylaşmaya hazır olmadıklarını söyledi.

Davutoğlu, dünkü temaslarında AB'li muhataplarına "eğer siyasi irade olsun ve AB ve BM destek versin, 3 günde Kıbrıs sorunu çözülür. Ama irade eksikse 3 asır da sürse netice getirmez" dediğini aktardı.

Kıbrıslı Rumların zaman kazanarak AB dönem başkanlığını tek başlarına üstlenme çabası içinde olduklarını belirten Davutoğlu, "Şimdi herkesin Kıbrıs konusunda elini taşın altına koyma vaktidir. Şimdi Birleşmiş Milletler'in daha aktif şekilde devreye girme vaktidir. Bu şekilde olumlu gelişmeler sağlanabilir, ama bunlar olmazsa tabii ki bizim hiçbir şekilde hiçbir dönem başkanı sıfatıyla Kıbrıs Rum yönetimiyle doğrudan ya da dolaylı hiçbir temas, diyalog ve görüşmemiz olamaz" dedi.

Davutoğlu, "Rum yönetimi Ada'daki statükonun, bölünmüşlüğün devamını istiyor ve bir gün Kıbrıslı Türklerin haklarından feragat ederek 'sıradan bir azınlık oluruz, kararları siz alacaksınız' demelerini bekliyor. Bu olmayacak. Kıbrıs'ta Türklerin gettolarda yaşadığı 1960'lara dönüş olmayacak" ifadesini kullandı.

 

BAN Kİ-MOON VE DOWNER İLE DE GÖRÜŞTÜ

 

Bakan Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'la da bir araya gelerek Kıbrıs müzakerelerini ve Suriye'deki gelişmeleri konuştu.

Davutoğlu, Brüksel temasları kapsamında BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'la da görüştü.