“TAM TÜRKLEŞME PLANIYLA YATIRIMLAR”

Türkiye’nin KKTC’ye yönelik yatırımları Rum gazetelerinden Fileleftheros’da “tam Türkleşme planı” yorumuyla geniş yer buldu.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nde kurulan özel komitenin çeşitli yatırım planları ve öneriler yaptığını, bunlar için fonlar oluşturduğunu yazan gazete, hedefin “KKTC’nin yüceltilmesi ve güçlendirilmesi” olduğunu kaydetti.

Gazete, “konuyla ilgili bilgisi bulunan” bir kaynağa dayanarak, yatırım planının “Ankara’nın Kıbrıs için hazırladığı B planının ana ekseni” olduğu yorumunda bulundu.

Bu planın KKTC için siyasi ve başka avantajlar oluşturmayı amaçladığını yazan gazete, ana hedefin “kuzeyin tam anlamıyla Türkleşmesi” olduğunu iddialarına ekledi.

Bu planlamalar yapılırken Rum kesiminin karşı karşıya bulunduğu ekonomik sorunların da göz önünde bulundurulduğu belirtilen haberde, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın İstanbul Ticaret Odası toplantısında yaptığı konuşmaya da yer verildi. Atalay’ın KKTC ekonomisine ve Ankara’nın KKTC ekonomisinin düzeyinin yükseltilmesiyle ilgili planlarına detaylı bir şekilde atıfta bulunduğunu kaydeden gazete, bu konuşmaya atıf yaparak “yatırımları” şöyle özetledi:

“1. İlk olarak su konusunda, bir diğer ifadeyle de Türkiye’den su taşınması konusunda ilerliyorlar. Ankara’nın bu projeden siyasi olarak istifade etmeyi ve bunu Rum kesimiyle mantıklı bir al-vere dâhil etmeyi planladığına işaret ediliyor.

2. Elektrik taşınmasıyla da ilgili düşünceler var.

3. Birçok altyapı çalışması yapıldı (yollar çift şerit oldu).

4. Özelleştirmeler yürürlüğe konuyor. Bunlar vasıtasıyla, Ercan havalimanı gibi çeşitli proje ve hizmetler Türk şirketleri ve sermayesinin eline geçecek.”

Gazete, Atalay’ın açıklamalarından, “Türk tarafının B planının, Kıbrıs müzakerelerinin gidişatından hiç etkilenmediğinin ortaya çıktığını” da ekledi.