TATBİKATLAR SURİYE’DEKİ DURUMLA İLİŞKİLENDİRİLİYOR

Türkler, İngilizler ve İsraillilerin, sözde Rum MEB’inde “savaşmakta” olduğu iddia edildi.

Rum gazetelerinden Politis “Filolar (Bölgeye) Üşüştü... Türk, İngiliz ve İsrailliler MEB’imizde Savaşıyor” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Türkiye, İngiltere ve İsrail’in donanmaları tarafından, bugünden itibaren Kıbrıs’ın güneyinde ve birbirlerine yakın mesafede olmak üzere, üç ayrı hava-deniz tatbikatı yapılacağını ileri sürdü.

Tatbikatların, dolaylı fakat net olarak, Suriye yüzünden Doğu Akdeniz’de meydana gelen ortamla ilişkilendirilmekte olduğunu yazan gazete, Rusya’ya ait savaş gemilerinin bugünlerde bölgeye yönelmekte olduklarını; ABD ve Almanya’ya ait savaş gemilerinin de ise bölgede göründüklerini kaydetti.

Diplomatik kaynaklara dayanan gazete, Kıbrıs etrafındaki deniz hareketliliğinin son günlerde arttığını ve NATO mensubu ülkelerin gemilerinin, Suriye’yi denizden resmi olmayan bir şekilde ablukaya aldıklarını belirtti.

Gazete, NATO şemsiyesi altında faaliyet göstermekte olan gemilerin, Suriye’ye mühimmat taşıması muhtemel yük gemilerini tespit etmek ve engellemek için, bugünlerde Kıbrıs’ın güneyinde ve doğusunda devriye gezmekte olduklarını ekledi.

GERÇEK MERMİLERLE TATBİKAT İDDİASI

Türkiye’nin bugünden itibaren gerçekleştireceği iki günlük tatbikatın, uluslararası sularda fakat aynı zamanda Rum MEB’inde ve daha da somut olarak 8, 9 ve 12’inci parseller içerisinde icra edileceğini iddia eden gazete, Türkiye’nin gerçek mermilerle tatbikat yapmak için bölgeyi bağladığını ileri sürdü.

İngiltere’nin de 9-13 Temmuz tarihlerinde olmak üzere, aynı bölgede bir hava-deniz tatbikatı icra etmekte olduğunu belirten gazete, İngiltere’nin tatbikat için Rum yönetiminin iznini istediğini kaydetti.

İsrail’in de buna yakın bir mesafede ve sözde Rum-İsrail MEB sınırlarında bir hava-deniz tatbikatı yapmakta olduğunu ifade eden gazete, tatbikatın İsrail İletişim Bakanlığı tarafından açıklandığını yazdı.

Habere göre, gazeteye açıklamalarda bulunan Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis ise, Türkiye’nin bölgede tatbikat yapmak için Rum yönetiminin iznini istemediğini söyledi ve Türkiye’nin bu tarz faaliyetleriyle, havacılığın ve denizciliğin ötesinde, İngilizlerin tatbikatını da tehlikeye atmakta olduğunu iddia etti.

Rum Yönetiminin konuyla ilgili olarak gerekli şikâyetlerde bulunacağını dile getiren İliadis, Türklerin ve İngilizlerin tatbikat bölgelerinin, bir derece çakışmakta olduğunu öne sürdü.

Simerini gazetesi ise “Kıbrıs MEB’i Savaş Alanı” başlıklı haberinde, Türklerin ve İngilizlerin, bugün ve yarın bölgede eş zamanlı tatbikatlar yapacaklarını iddia etti.

Sözde Rum MEB’inin bugün ve yarın savaş alanına benzeyeceğini yazan gazete, Türkiye ve İngiltere’nin neredeyse aynı anda bölgede hava-deniz tatbikatları icra edeceklerini yineledi.

Türkiye’nin sözde Rum MEB’i içerisinde tamamen yasadışı olarak tatbikat yapacağını iddia eden gazete, İngiltere’nin ise yakındaki bir bölgede meşru tatbikatını yapacağını ifade etti.

“Sigmalive’den” elde ettiği bilgilere dayanarak, Türklerin tatbikatının sözde Rum MEB’i içerisindeki 8, 9 ve 12’inci parsellerde yapılacağını iddia eden gazete, tatbikat için hem deniz hem de hava araçlarının kullanılacağını aktardı.

Gazete, tatbikatta F-16C/D savaş uçaklarının, donanma işbirliği helikopterlerinin, havada ikmal yapan uçakların, firkateynlerin ve iki tane de CN,235 uçağının kullanılacağını ileri sürdü.

Gazete, İngilizlerin tatbikatına ise, F-16 Sufa uçakları ile elektronik savaş uçaklarının katılacağını ekledi.

Gazete, devamla, Ankara’nın sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” bölgedeki egemenliğini kabul etmeme tavrını muhafaza etmeye devam ettiği iddiasında da bulundu.

İLİADİS

Gazeteye göre, bu tatbikatların daima uluslararası hukuka uygun olarak yapıldığını dile getiren Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis, bu gibi durumlarda, ülkelerin egemen devletin onayını istediklerini belirtti.

Türkiye’nin bunu yapmayı ihmal ettiğini, yasalara aykırı davrandığını aynı zamanda havacılık ve denizciliği tehlikeye atacak şekilde davranmakta olduğunu iddia eden İliadis, Türkiye’nin keyfi bir şekilde 12-13 Temmuz tarihlerinde ve 08.00-16.00 saatleri arasında, sözde Rum MEB’indeki 2, 8, 9 ve 12’nci parsellerin bazı bölümlerini kapsayan bölgelerde deniz tatbikatları yapacağını açıkladığını ileri sürdü.

İngilizlerin ise Rum yönetiminin iznini ve onayını alarak, 9-13 Temmuz tarihlerinde ve 08.00-18.00 saatleri arasında Türklerin tatbikat yapacağı bölgeyle bir derece çakışan bir bölgede tatbikat yapacağını kaydeden İliadis, Rum yönetimi makamlarının, Türklerin tatbikatı konusunda sadece protestoda değil şikâyetlerde de bulunmak için konuyu yoğun bir şekilde gözden geçirmekte olduklarını ekledi.

Fileleftheros ise “Daimi Olarak Kalmayı Planlıyorlar... Bugünden İtibaren Türk Tatbikatları, İsrailliler ve İngilizler de Yakınlarda Egzersiz Yapıyorlar” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Türklerin tatbikatlar ve devriyelerle, Doğu Akdeniz’de neredeyse daimi olarak kalmayı planladıklarını iddia etti.

Bunun Türkiye’nin bölgede sürekli tatbikatlar planlamasından, aynı zamanda savaş gemi ve uçaklarının da sürekli devriye gezerek sözde Rum MEB’i içerisinde hareket etmesinden ortaya çıktığını ileri süren gazete, hedeflenen şeyin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” egemenliğine karşı çıkılması ve doğal gaz araştırmalarıyla ilgili problemler çıkarılması olduğunu iddia etti.

Türk kuvvetlerinin sözde Rum MEB’i içerisindeki tatbikatının bugün başlayacağını yazan gazete, Türkiye Donanmasının sözde Rum MEB’indeki 8, 9, 12 ve 13’üncü parsellerde bugün ve yarın tatbikat yapacağını ileri sürdü.

İngilizler ile İsraillilerin de tatbikat amacıyla bölgede bulunduklarını kaydeden gazete, İngilizlerin tatbikatının 9 Temmuz’da başladığını ve buna sadece uçakların katılacağını ifade etti.

İsrail’in ise “Lefkoşa-Kahire” hava sahası sınırlarında bulunan bölgeleri bağladığını kaydeden gazete, İsrail ile İngiltere’nin bu tatbikatlar için Rum Yönetiminin iznini aldığını yineledi.

Gazeteye göre tatbikatlarla ilgili konuşan Savunma Bakanı İliadis ise, Türkiye’nin (tatbikat konusunda) takındığı tavır konusunda uluslararası mercilere şikâyet edileceğini söyledi.

Alithia ise “İngilizlerin ve Türklerin Eş Zamanlı Tatbikatı Yüzünden Gerilim” başlıklı haberinde, Türkiye’nin bugünlerde sözde Rum MEB’i içerisinde yasadışı bir tatbikat daha gerçekleştirmekte olduğunu iddia etti.

Türkiye’nin yeni tatbikatının, İngiliz ve Türk kuvvetlerini bölgede karşı karşıya getirdiğini yazan gazete, İngilizlerin de aynı bölgede ve aynı tarihlerde tatbikat yapmakta olduklarını ekledi.

Haravgi ise “Türkiye Tatbikatlarla İlgili Olarak Şikâyet Ediliyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi makamlarının Türkiye’yi; bugün ve yarın yapamaya niyetlendiği askeri tatbikatlar konusunda şikâyet edeceğini yazdı.