Türk tarafının, Kıbrıs sorununda önemli perspektifleri sınırlandırarak, doğrudan müzakerelerin devam etmesi konusunda ikilemler konmasında ısrarlı olduğu iddia edildi.

Fileleftheros “Çok Taraflı Konferans İçin Zaman Takvimi İstiyor- Türk Tarafı Sürecin Değiştirilmesi ve Şantajcı İkilemlerde Israrlı” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Kıbrıs Özel Temsilcisi Kudret Özersay ile Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu’nun, dün, uzun bir zamandan sonra, bir araya geldiklerini belirtti.

Görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in da hazır bulunduğunu yazan gazete, aldığı bilgilere dayandırdığını iddia ettiği haberinde Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay’ın doğrudan müzakerelerin devam etmesi için, sonunda uluslararası konferansın toplanacağı bir zaman takviminin belirlenmesi gerektiğinde ısrarlı olduğunu yazdı.

Gazete Özersay’ın, Teknik Komitelerde, güven yaratıcı önlemlerin görüşülmesini de ayrı bir seçenek olarak sunduğunu belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının ise, belirlenmiş üzerinde anlaşmaya varılan bir sürecin varlığından bahsederek Cumhurbaşkanı Eroğlu, Özel Temsilci Kudret Özersay hatta Ankara tarafından dile getirilen görüşlerin değişikliği teşkil ettiğini ifade ettiğini yazan gazete Rum tarafının ayrıca BM Güvenlik Konseyi ve Genel Sekreter’in kendisinin kararlarına da atıfta bulunduğunu belirtti.

Gazete Türk tarafının, işin özünde, kendi planlarına hizmet etmesini istediği gidişata yönelik olarak Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri şantajcı bir şekilde empoze etme girişiminde bulunarak bu mantık içerisinde hareket ettiğini ileri sürdü.

Habere göre Özersay ve Yakovu, kesin tarih belirlemeksizin, gelecek hafta içerisinde yeniden bir araya gelme konusunda anlaştı.

Gazete yeni randevuyu ayarlama konusunda taraflarla uzlaşmaya varma konusunu da BM Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in üstlendiğini yazdı.

Gazete ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, süreci değerlendirirken irade olması durumunda bunun 15 gün veya bir hafta içerisinde çözümlenebileceği şeklinde yapmış olduğu açıklamaya yer verdi.

Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmazlığının yoğunlaştığı yönündeki açıklamasını da aktardı.

Politis gazetesi “Güven Yaratıcı Önlemleri Görüştüler” başlıklı haberinde, iki tarafın, gelecek aylarda ileriye götürülmesi ve görüşülmesi mümkün olacak güven yaratıcı önlemlere ilişkin olarak dün direkt bir görüşme yaptığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay ile Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu arasındaki görüşmeye yer veren gazete güven yaratıcı önlemlere ilişkin görüşmede mutlak bir anlaşmaya ve sonuca varılmadığını da belirtti.

Özersay ve Yakovu’nun görüşme boyunca güven yaratıcı önlemleri ele aldıklarını yazan gazete görüşmede ayrıca her iki tarafın, günün sonunda yeni teknik komitelerin kurulması konusunda anlaşmaya varması konusu ihtimal dışı bırakılmaksızın, teknik komitelerin hareket etmesi gereken çerçeveyi de incelediğini belirtti.